čtvrtek 28. ledna 2010

Anglické poznávací značky - zajímavé SPZky - funny and curious car number plates

Ve Velké Británii je běžné, že si lidi pořizují espézetky s nějakým sdělením, namísto standardních značek. Takovým značkám se říká private number plates nebo taky vanity number plates. Přečetl jsem si článek o registračních značkách na Wiki a zjistil jsem, že běžné značky, které DVLA (Driver and Vehicle Licensing Agency) přiděluje, také obsahují informace, ale jen ty tradiční, nudné, jako je oblast a rok registrace vozidla. Zatímco, když si připlatíte – jo, to je jiná káva, pane. Krátkým průlezem www jsem našel následující reálné značky:



M4FIA

S11AG - to není myšleno 'slag', ale 'shag'

V14GRA

SHAG1N

EGO 1

CUN 7 – sedmičku čtěte jako T

MI55 EOU

FI STS

J4 MAL

P165 OUT – šestka i pětka v tomhle případě nahrazují S

THE 13OS - 1 a 3 dají dohromady B

50 5EXY

B4D B0Y

L1C KME

ELL 1E

6 E

4 O

GB 1 - na rollsu

B16 TOP - jiný rolls - šestku čtěte jako G

MR J

T0DD

PHO7O


Díval jsem se kolik za to, a pozoruhodně stojí víc peněz ty jednodušší značky, nejdražší jsou ty nejkratší (např. A1). Také ty nejjednodušší značky najdete na drahých strojích, zatímco otřískaná Corsa ponese nejspíš něco jako TO55ER.


Je to slušný business, na kterém se živí řada soukromníků i společností. Jen pro zajímavost, rekordní cena za poznávací značku byla zaplacena anonymem ve výši £397.500 za značku S 1.


Jinak mi to přišlo jako zajímavé čtení, o těch registračních značkách; kdyby Vás to zajímalo, najdete to v angličtině na adrese http://en.wikipedia.org/wiki/Vehicle_registration_plates_of_the_United_Kingdom

1 komentář:

  1. Stejným tématem se zabývali v nějakém dílů Top Gearu, trochu si z toho vystřelovali :-)

    OdpovědětVymazat