středa 13. ledna 2010

Zdravotnictví v Anglii, část 1.

Verejne zdravotnictvi v Anglii ma podobnou povest jako anglicke pocasi, tedy neni velmi oblibene. Slysel jsem a cetl mnoho pribehu, ktere duveru ve zdejsi zdravotnictvi nevzbuzuji; moje osobni zkusenost je ambivalentni - setkal jsem se sluzbou na dobre urovni, ale se spoustou cekani na vsech urovnich.

Obecne je verejna zdravotni sluzba takzvane zdarma, ale je par vyjimek, kdy clovek musi sahnout do vlastni kapsy. Plati to o navstevach zubniho a ocniho lekare a pak take u leku. U techto vyjimek ale existuji vyjimky, ktere jsou od plateb omilostneny; na strankach NHS se muzete podivat, jestli se kvalifikujete. Provozovani verejneho zdravotnictvi je v rukou National Health Service alias NHS - organizace, ktera vznikla v roce 1948 a letos hospodari s rozpoctem 90 miliard liber.

Odkaz na stranku NHS:

http://www.nhs.uk/Pages/homepage.aspx

a stranka, kde se muzete podivat na to, za co budete platit a jake jsou vyjimky:

http://www.nhs.uk/healthcosts/pages/abouthealthcosts.aspx

Vedle verejneho zdravotnictvi tady dobre funguje i rada soukromych zdravotnich zarizeni a take moznosti soukromeho pripojisteni, takze je jen otazka penez, nakolik privilegovaneho zachazeni se Vam dostane nebo jakou castku a za jake osetreni Vam bude pojistovna kompenzovat. Odkaz na stranku zabyvajici se soukromym zdravotnim pojistenim je tady:

http://www.privatehealth.co.uk/healthinsurance/

Ale zpatky k verejnemu. Pokud mate v umyslu v zit v UK a prihlasit se do systemu zdravotni pece, musite zrusit zdravotni pojisteni v Cechach (a na Slovensku), abyste se mohli registrovat do systemu NHS; nemame narok byt registrovani v obou zemich soucasne. Registrace probehne prostrednictvim Vaseho obvodniho lekare - takze si potrebujete najit ordinaci praktickeho lekare (GP surgery, GP=General Practitioner), ktera je v blizkosti Vaseho bydliste, vybavit se prukazem totoznosti a dokladem o bydlisti (proof of address) a jit se nechat zaregistrovat (vyplnit formular+dotaznik). Jako proof of address po mne chteli ucet za energie, telefonni ucet nebo vypis z bankovniho uctu. Muze se stat, ze Vas odmitnou, protoze jsou plni nebo protoze bydlite dal nez akceptuji. V tom pripade si v telefonnim seznamu nebo na webu jednoduse najdete dalsi GP surgery. Urcite se vyplati nejdriv telefonovat nez chodit, zjistit, zda maji volno, jake doklady po Vas budou pozadovat a kdy se muzete prijit zaregistrovat (Anglicani jsou hrozne busy a nektere ordinace delaji registrace jen v urcite dny a hodiny). Kdyz Vas vsude odmitnou, obratte se na lokalni Primary Care Trust, at Vam s nalezenim Vaseho GP pomuze. Primary Care Trust zajistuje organizaci primarni lekarske pece, aby byla vsem dostupna, takze tohle spada do jejich kompetence. Stejne tak, kdyz nebudete moct najit NHS zubare, obratte se na lokalni PCT.

Odkaz na adresar Primary Care Trusts podle obvodu:

http://www.nhs.uk/servicedirectories/Pages/PrimaryCareTrustListing.aspx

Jakmile se zaregistrujete u GP, budete pravdepodobne (ja byl) pozvani na vstupni prohlidku a postak Vam nasledne do dveri/schranky vhodi NHS medical card, prukazku pojistence. Myslim, ze mi prisla do 14 dnu, ale cetl jsem, ze ne vsude v Anglii ty prukazky vydavaji. Na karticce bude Vase registracni cislo u NHS, ale popravde receno, nikdy jsem tu karticku nepotreboval ukazovat, kdyz uz jsem nejake osetreni potreboval.

Zajimava je sluzba NHS Direct - velmi zjednodusene jde o telefonni linku, kam muze zavolat kazdy, kdo potrebuje pomoc, radu. Telefonni cislo je 0845 4647, za hovor z pevne BT linky platite nanejvys 5p za minutu. Skoleny personal na druhe strane umi poradit, jak postupovat v urcite zdravotni situaci. Napriklad kamaradka s malym ditetem zvazovala, jestli vzit dite s deletrvajici horeckou do nemocnice, za predpokladu, ze v nemocnici bude cekat hodinu na osetreni a mozna ji taky poslou domu s tim, ze to neni akutni a at si zajde druhy den za GP. Zavolala na NHS Direct, kde ji poradili, jak snizit horecku, jake prasky diteti dat a pokud se to behem par hodin nespravi, vyrazit do nemocnice. Nemusi to vypadat jako svetoborne rady odbornika, ale pak i v te nemocnici se s Vami bavi trosku jinak, kdyz jim reknete, ze jste prisli na doporuceni NHS Direct, a navic rozhovor s clovekem, ktery se Vam snazi pomoct, trochu prispeje ke zklidneni.

Odkaz na stranku NHS Direct:

http://www.nhsdirect.nhs.uk/

Jeste jedna zajimava sluzba se objevila na webovkach NHS Direct, je to online Self-help guide, kde si muzete napriklad podle priznaku nebo casti tela, ktera Vas trapi, najit radu, co byste s tim meli delat - pouhym odpovidanim Ano/Ne na otazky, ktere Vam system nabizi. Tady je odkaz:



http://www.nhs.uk/NHSDirect/Pages/nhsdlanding.aspx

Pak uz tedy dochazite ke svemu GP, ktery Vas v pripade potreby posle ke specializovanemu lekari. Jestli je v blizkosti soukromy specialista, ktery bere NHS pacienty a ma volny termin driv nez specialista v NHS praxi, muzete jit k soukromnikovi a vase vysetreni uhradi NHS. Jen si dejte pozor na recept, ktery Vam soukromy lekar vystavi - jako NHS pacient byste meli dostat recept s hlavickou NHS a ne tzv. Private prescription. Kdybyste s Private prescription prisli do lekarny, museli byste zaplatit plnou cenu leku, to znamena casto mnohem vic nez £7.20 za recept.

Kdyby doslo na vysetreni nebo treba operaci v nemocnici, vezte, ze nemocnici si muzete vybrat libovolne po cele Velke Britanii; webove stranky NHS nabizeji hodnoceni nemocnic, ktere Vam muze pomoct pri rozhodovani.

Zvlastni kapitolou jsou zubari - dalsi oblibene hororove tema. Moje vlastni, zatim jedina, zkusenost s anglickou zubarkou byla pozitivni; ackoli slo jen o drobny zakrok. Jen shrnu, ze zubari Vas mohou brat budto jako NHS pacienta nebo soukrome. Jako soukromi pacienti muzete ocekavat vyrazne vyssi sazby za zakroky a material, nevim jestli take srovnatelne lepsi peci. Coby NHS pacientum Vam bude uctovana jedna ze tri plosnych sazeb podle aktualniho sazebniku NHS. Take Vas muze potkat, ze budete doporuceni Vasim NHS zubarem k soukromemu zubari. V takovem pripade zaplatite plosnou NHS sazbu NHS dentistovi, ktery Vas doporucil, a soukromy zubar si od Vas nadto vezme poplatek za jeho praci. Podrobne informace o cenach zubnich osetreni u NHS jsou k nahlednuti zde:

http://www.nhs.uk/chq/Pages/1781.aspx?CategoryID=74&SubCategoryID=742

U NHS muzete uplatnovat narok na slevy nebo osetreni zubu ci oci a leky zdarma, splnujete-li urcita kriteria. Podrobnejsi informace si muzete precist na techto strankach:

http://www.nhs.uk/nhsengland/Healthcosts/pages/Abouthealthcosts.aspx


Související články:


http://vacheque.blogspot.com/2010/01/zdravotnictvi-v-anglii-cast-2-zlomenina.html

http://vacheque.blogspot.com/2010/01/zdravotnictvi-v-anglii-cast-3-diskuze.html


.

Žádné komentáře:

Okomentovat