středa 13. ledna 2010

Bydlení v Londýně, část 1.

Pokud na Vás už v Londýně nečeká ustlaná postel v Modrém pokoji Severojižního křidla v Buckinghamském paláci, mohly by Vám následující řádky ulehčit orientaci ve spletité džungli zdejšího trhu s nemovitostmi. Díky neskutečným možnostem, které Londýn skýtá, může si tady najít bydlení doslova každý. Sehnat pokoj, byt nebo dům není nic jiného než otázka peněz. A jsme u toho: peníze. Nabídka na bydlícím trhu je bujná; při pohybu osob a množství nemovitostí, které zde existují (nebo existovat budou), se v nabídce objevují neustále nové přírůstky, a pokud nemáte naprosto jasnou představu o lokalitě, bydlení samotném a ceně, můžete strávit dny obcházením nemovitostí a vybíráním toho pravého hnízda. Obzvlášť jste-li ve městě noví, hodí se mít pár informací a vytvořený pojem o prostředí, ve kterém chcete prožívat svůj osobní čas. Věřte, že stěhovaní bývá dost náročné na prostředky časové i finanční a nezřídka je doprovázeno klacky, prudce kladenými pod Vaše dolní končetiny.

Nebudu zde psát o nákupu nemovitostí - nemám s tím zkušenosti. Svého času jsem zvažoval, zda se mi vyplatí spíše si byt koupit než měsíčně utrácet vysokou částku za pronájem nemovitosti, která zůstává v rukou někoho jiného a já s ní ani nemohu nakládat podle své chuti (třeba ji dvakrát týdně zbičovat, když se mi zachce). Nakonec mi výpočet vyšel o několik málo set liber měsíčně více za splátky hypotéky než kolik platím na nájemném a kupcem jsem se nestal. Jen pro zajímavost, víte kolik stojí v současnosti nejdražší byt v Londýně? Je to hodně, přátelé. Katarský šejk zaplatil za takový byt sto milionů liber. Takže k pronájmu.

Ceny nemovitostí v Londýně v posledním desetiletí prudce vzrostly a pokud chcete mít soukromí ve svém bytě nebo domě a nedělit se o ně s dalšími spolunájemníky, buďte připraveni sáhnout hlouběji do kapsy. Jestli Vám však samota nevyhovuje, raději pořádáte parties s kamarády a chcete ušetřit, možností pronajmout si pokoj v bytě nebo domě a sdílet společné prostory s ostatními je zde také nepřeberné množství. Inzerátů na téma sdíleného bydlení najdete dost například na stránce www.pohyby.co.uk - jděte na Inzerce/Bydlení, anebo na www.anglie.org - Diskuze/Bydlení. Na těchto místech inzerují naši českoslovenští krajané. Stránky s inzercí v angličtině najdete na http://www.spareroom.co.uk a take na http://www.gumtree.com/london/2547_1.html Jinak na vývěskách lokálních obchodů s potravinami a smíšeným zbožím (většinou provozovanými Pákistánci, Indy a Poláky) bývají inzeráty s nabídkou pronájmu (spolu)bydlení. Co jsem se tak trochu díval, ceny jsou do tří set liber měsíčně za pokoj pro 1-2 osoby plus řekněme 80 liber na poplatcích navrch. K poplatkům se dostanu později, obzvláště stojí za zmínku Council Tax. Ceny jsou orientační a liší se v závislosti na místě a výši poplatků (zda je v ceně internet, kabelovka, atd.).

Teď si dám malou přestávku než se vrátím k psaní o pronájmu bydlení jenprosebe.



Související články:


http://vacheque.blogspot.com/2010/01/bydleni-v-londyne-pronajem-bytudomu.html

http://vacheque.blogspot.com/2010/01/bydleni-v-londyne-pronajem-bytudomu_13.html

http://vacheque.blogspot.com/2010/01/bydleni-v-londyne-tenancy-agreement.html

http://vacheque.blogspot.com/2010/01/satisfactory-reference-check.html

http://vacheque.blogspot.com/2010/01/pronajem-dodavky-predani-domu-pronajem.html


.

Žádné komentáře:

Okomentovat