středa 13. ledna 2010

Bydlení v Londýně - pronájem bytu/domu, část 2.

Když už jste si tedy vyhlédli městskou část, víte do jakého typu bydlení byste rádi šli a znáte své finanční možnosti, nic nebrání tomu vyrazit na lov. Není nutno hned obléct nedělní oblek a obrážet realitky na High Street; začít s hledáním je snazší, a myslím, že i efektivnější, v lokálním tisku nebo na internetu. Sehnat v Čechách noviny Uxbridge Leader by se Vám nejspíš nepodařilo ani po dlouholeté intimní známosti s trafikantem, ale Internet funguje dobře - před svým přestěhováním jsem si takhle už bydleni vybíral a schůzky nadomlouval.

Tiskoviny místního zaměření koupíte v kdejakém krámku a většina z nich má mnohastránkovou inzerci, věnovanou trhu s nemovitostmi. Oči Vám budou přecházet z nabídky bytů a domů s fotografiemi a částkami, nad kterými se tají dech. Mnoho nemovitostí je nabízeno několika realitkami zároveň, často za různou cenu. Orientovat se jen podle ceny by mohlo být zavádějící, některé kanceláře umí nachystat velmi nepříjemná překvapení, ale k tomu později. Takže si vyberete těch několik favoritů a kontaktujete realitní kanceláře.

Na internetu funguje řada realitních serverů, kde můžete vyhledávat, číst chvalozpěvy na moderní, renovované a prostorné (hlavně tomu poslednimu jmenovanemu bych nevěřil, zdejší nemovitosti se vyznačují vzácnou úsporností místem) reality, prohlížet fotografie a také kontaktovat realitku. Výhodou těchto webových portálů je možnost filtrovat nabídku, větší prostor pro prezentaci realit a docela užitečná může být možnost nastavit si svého "mailového agenta", který Vám bude třeba denně zasílat čerstvé nabídky podle Vámi zadaného filtru. Z nejznámějších realitních serverů jmenuji v prvni rade www.findaproperty.com (všimněte si barevných záložek Buy/Rent), www.rightmove.co.uk a www.propertyfinder.com. U některých nabídek na webu se můžou objevit nenápadná slůvka 'Under offer' nebo 'Let'. 'Under offer' znamená, že se vyskytl zájemce, ktery složil zálohu, ale ještě není docela noha v nohávě. Označení 'Let' Vám může vyloudit slzu na tváři: ten byt, co se Vám tak líbil, zabydlí jiný šťastlivec. Jak jsem psal o několik řádků nahoře, ještě před stěhováním do Anglie jsem hledal bydlení, abych ideálně přišel do hotového a nemusel spát v hotelu. Vybral jsem si asi deset nemovitostí do užšího výběru a oslovil realitní kanceláře. Odpověď mi přišla asi na pět dotazů. Možná na ně nepůsobil příznivě můj východoevropský elektronický akcent, přesto mě to překvapilo, čekal jsem opravdovou snahu urvat zákazníka. Dnes to vidím jinak: zájemců o pronájmy (hlavně o ty pěkné a přitom ne příliš drahé) je tady tolik, že si mohou realitky dovolit potenciální i existující nájemníky okázale ignorovat a nadbíhat pouze majitelům (landlordům). Věřím tomu, že podstatnou roli hraje i původ (bohužel řada zdejších obyvatel ma představu že Východní Evropa patří do říše hmyzu). Nevím, jaké jsou Vaše zkušenosti s realitkami a jejich zaměstnanci. Moje jsou bohaté, z Čech i odsud; makléře obého pohlaví, kteří si podle mého názoru zasloužili svou odměnu, bych spočítal na prstech jedné ruky. Při prohlídkách jsem narážel na překvapující nepřipravenost a štěstím bylo, když byl na místě přítomen i stávající nájemník nebo majitel, jinak bych se o nemovitosti kromě počtu místností nedozvěděl nic podstatného. Pak jsem tady zase potkal jednoho, který byl velmi schopný, sjednali jsme obchod, a pak se z něj i kanceláře, kterou zastupoval, vyklubala banda křiváků. K tomu ještě něco napíšu; příběh dobře ilustruje, jak postupovat v případě, že si Vámi chtějí utřít boty.

Pokud se už vyskytujete na místě činu a hotovíte se k obvolávání nebo obcházení, není od věci se připravit. Zjistit si pár informací o realitních kancelářích, které budete kontaktovat; doporučuji jít raději k těm větším - není takové riziko, že Vám připraví nepěkná překvapení, ať už smluvní, finanční nebo při zařizování oprav/komunikaci s landlordem. Hodí se také bodový seznam, kam shrnete své požadavky (elektřina, plyn, broadband, doprava, obchody v okolí), a tak nejen nezapomenete na to, co pro Vás může být duležité, ale také můžete následně porovnat nemovitosti, které jste třeba ten den viděli.

Máte za sebou deset prohlídek, zvolili jste si bydlení snů a jdete do toho. Nevyplatí se čekat, nemovitosti se na trhu točí rychle a nechcete se spokojit s druhým místem, že ne. Zajdete do realitky a vyjevíte jim svůj úmysl spáchat obchod. Tam se rozjede standardní kolotoč. Na začátku je tzv. holding deposit - dá se čekat částka ve výší 200-500 liber, záleží na realitce a na ceně nemovitosti. To je jen na začátek, abyste projevili vážný úmysl. Poté, co zaplatíte, agenti stáhnou nemovitost z nabídky a dojde na další kolo. Bude Vám vystaven seznam položek, které Vám naúčtují a Vy je před nastěhováním zaplatíte. Mám tady praktický příklad, zrovna jsem dohodl pronájem domu (two bedrooms house - tady se o velikosti nemovitosti jedná podle počtu ložnic, o nějakých čtverečních metrech se nemluví).

Takže to máme:

First advance rental (první nájem): £995

Security deposit (kauce, zůstane v úschově a vyplacena bude po vystěhování): £1492

Admin fees (administrační poplatek realitce, zahrnuje přípravu smlouvy, referencing aneb prověření nájemníků - někdy to dělá realitka, někdy to zadají specializovaným agenturám): £159

Tenancy deposit bond scheme (povinný poplatek za to, že vláda chrání Vaše právo na vyplacení kauce po vystěhování. Nemusíte se bát, že o kauci neprávem přijdete.): £41

Celkem bratru za £2687, od kterých se odečte holding deposit (v mém případě £500). Před nastěhováním zaplatím 2187 liber, ani nemrknu. Než peníze zaplatím, podepíšeme smlouvu o pronájmu, zde zvanou Assured shorthold tenancy agreement. Také ji přiblížím v příštím článku.

Pár slov k tomu prověřování nájemníků. Berou to skutečně vážně, volali ke mně do práce a nechávají si poslat písemné potvrzení od mého zaměstnavatele, jak dlouho, na jaké pozici pracuji a jaký je můj plat. Pochopitelná snaha ochránit pronajímatele před potenciálním neplatičem.




N.B.: Pokud si pronajímáte nemovitost, počítejte s dalšími náklady, které obnášejí:

- council tax = daň městu za to, že o Vás pečuje; například Vám odváží odpady. Výpočet council tax je založen na tabulkách radnice, které se v základě odvíjejí podle hodnoty nemovitosti (jejich, tabulkové hodnoty, nikoli tržní) a podle počtu obyvatel nemovitosti. Platí čím méně, tím levněji. Sociální a jiné případy mají nárok na slevu

- poplatky za energie (elektřina, voda, plyn).



Související články:


http://vacheque.blogspot.com/2010/01/bydleni-v-londyne-cast-1.html

http://vacheque.blogspot.com/2010/01/bydleni-v-londyne-pronajem-bytudomu_13.html

http://vacheque.blogspot.com/2010/01/bydleni-v-londyne-tenancy-agreement.html

http://vacheque.blogspot.com/2010/01/satisfactory-reference-check.html

http://vacheque.blogspot.com/2010/01/pronajem-dodavky-predani-domu-pronajem.html


.

2 komentáře:

  1. moyete sa ubytovat tu ja som bol:

    http://www.ubytovanielondyn.sk/

    OdpovědětVymazat
  2. Také sháníme teď nové a náhradní bydlení za to, které máme teď. Byt nám už nevyhovuje a jak se říká, není nafukující :-) Rodinní příslušníci příbývají, ale metry domu ne :-D Rozhodli jsme tedy, že si povoláme realitku také a vyřešíme to přes ně :-)

    OdpovědětVymazat