středa 13. ledna 2010

Bydlení v Londýně - pronájem bytu/domu, část 1.

Rekneme, ze prichazite do mesta Londyna, o kterem vite, ze je hlavnim mestem Velke Britanie a ze zde budete nejakou dobu zit, ale Vase predstava o jednotlivych lokalitach v ramci mesta je nejasna jako letiste v mlze; presto byste samozrejme uz od zacatku radi nasli bydleni v miste, kde se budete citit bezpecne, s dobrou dopravni dostupnosti, moznostmi nakupovani a v prijemnem sousedstvi. Pokud nemate moznost ziskat informace ze zdroju jiz se zivotem zde obeznamenych, mohu doporucit stranku www.upmystreet.com. Neni perfektni (a beztak existuje i lepsi), ale pro to, abyste si mohli udelat obrazek o miste, ktere by mohlo pro nasledujici obdobi slouzit jako Vas domov, je postacujici. Na strance Upmystreet zadejte do okenka Your location nazev ctvrti, ktera Vas zajima, pripadne postcode (postovni kod, ktery urcuje docela podrobne lokalitu, daleko podrobneji nez PSC v Cechach. K postovnim kodum napisu neco vic na zaver, je to docela zajimave tema). Je mozne, ze zatim netusite, jake jsou nazvy mestskych ctvrti a zdejsi postovni kody nas taky na zakladce neucili. Mohly by opet pomoct webove stranky: jedna pro informace o mestskych castech http://www.londontown.com/LondonStreets a druha s postovnimi kody http://www.londontown.com/LondonPC. Takto vybaveni uz na Upmystreet dohledate podrobne udaje o slozeni obyvatel, kriminalite, doprave, moznostech stravovani, zabavy a nakupovani...

P
redstavme si tedy, ze jste si vybrali cast mesta, kam se budete ubirat pro vyber toho vysneneho bydleni. Vite, s jakymi typy nemovitosti se tady muzete setkat, z ceho vybirat a jake jsou jejich charakteristiky? Nekolik jich tady popisu.

Studio flat, Studio apartment - garsonka. Jedna mistnost, kde se odehrava vse, krome toho nejpodstatnejsiho. Koupelna je zvlast.

Flat, Apartment - co k tomuhle napsat? to ani nepotrebuje komentar, ale ve vyctu by byty nemely chybet.

Bungalow - puvodne indicka stavba, v Anglii celkem popularni. Ve zdejsim provedeni jednopodlazni samostatne stojici budova, casto s verandou.

Detached house - samostatne stojici dum, to znamena, ze nemate zadnou spolecnou zed se sousedem. V ceskem podani klasicky rodinny dum se zahradou okolo.

Semi-detached house - dva domy splacnute k sobe, mohli bychom rict, ze jde o vyvojovy clanek mezi Detached house and Terraced house (radovka). Za domem byva zahrada, rozdelena plotem na dve casti. V poslednich letech se dvojdomy nezridka bouraji a na jejich miste se postavi dva samostatne domy, mezi nimiz je jenom uzka mezera. Cena za takovy detached house je pak samozrejme vyssi.

Terraced house - radovka. Pokud nebydlite na kraji, mate sousedy z obou stran. Zahrada vetsinou vzadu, plot vedle plotu.

Ve vetsine anglickych domu jsem videl v prizemi obyvaci pokoj (do ktereho se casto vchazi rovnou ze dveri, tedy zadna chodba), kuchyn a treba jednu mistnost (loznici, pracovnu). Loznice se rozkladaji v hornich patrech. V drtive vetsine jsou v pribytcich koberce (vsude krome kuchyne a koupelen), zejmena ve starsich domech. Laminatove plovouci podlahy jsou znakem moderniho bydleni a zacinaji se zabydlovat. Nevim to jiste, ale myslim si, ze Anglicane davaji prednost kobercum, protoze se po prichodu domu spise nezouvaji (ode dveri nakraceji rovnou do kuchyne a z te pak ke gauci) a je asi pro ne jednodussi vysat koberec nez vytirat lamino. V soucasne dobe jsem ve fazi hledani meho tretiho bydleni v Anglii, takze jsem prosel nemalo lidskych obydli, a dost casto to byl prave koberec, ktery me dovedl naprosto odradit od pripadneho pronajmu.



Související články:


http://vacheque.blogspot.com/2010/01/bydleni-v-londyne-cast-1.html

http://vacheque.blogspot.com/2010/01/bydleni-v-londyne-pronajem-bytudomu.html

http://vacheque.blogspot.com/2010/01/bydleni-v-londyne-tenancy-agreement.html

http://vacheque.blogspot.com/2010/01/satisfactory-reference-check.html

http://vacheque.blogspot.com/2010/01/pronajem-dodavky-predani-domu-pronajem.html


.

Žádné komentáře:

Okomentovat