středa 13. ledna 2010

Hromadná doprava v Londýně - Oyster card

Za cestování hromadnou dopravou v Londýně se platí, jak překvapivé. Město (v širokém slova smyslu, tedy i s rozsáhlou periferií) je rozděleno do zón, v počtu devíti, a podle pohybu v zónach se vypočítává i výše jízdného. Nejen to, u některých dopravních prostředků se cena jízdného odvíjí také od doby, kdy cestujete - ve špičce a mimo ni. Turista a lidé do Londýna nově příchozí patrně volí nákup jednotlivých jízdenek, spojený s postáváním u prodejních automatů, zkoumáním tarifů a výběrem té správné (a pokud možno ne příliš drahé) varianty. Placení hotovostí v autobuse je též nehorázně drahé, jak jsem psal v předchozím příspěvku, za dvě libry jedna jízda. K zakoupení jsou také časové jízdenky, například denní, třídenní.. až roční. V tom se systém jízdného moc neliší od toho, který je nám známý z ČR. Pro celodenní cestování po krásných, historických i moderních koutech Londýna bych určitě neváhal zakoupit celodenní jízdenku, která platí pro všechny zóny a dopravních prostředky (s výjimkou vyhlídkových autobusů), jestli však zamýšlíte strávit v Londýně delší čas nebo si nejste jisti, kam že se to vydáte za poznáním a zábavou, může být celodenní jízdenka pro všechny pásma zbytečným luxusem. Doporučuji obstarat si Oyster card, která Vaše starosti vyřeší. Pro možnosti a ceny jízdného se obraťte na aktuální a oficiální stránky TFL http://www.tfl.gov.uk/tickets/default.aspx.

Tedy k Oyster kartě. Jak jsem uvedl v předešlém článku - není nutno za jízdu městskou hromadnou dopravou v Londýně platit hotovostí nebo zatěžovat životní prostředí pořizováním jízdenek tištěných na papíře, když dobře funguje, alespoň podle mého názoru, Oyster.

Jde o systém sloužící jak zákazníkům TFL (Transport for London), tak i provozovateli, poněvadž na jedné straně nám, pasažérům, usnadňuje cestování, těm druhým pak účtování, kontrolu a provoz. Není třeba se v tuto chvíli zabývat těmi druhými, zaměřme se na naše náklady a pohodlí.

Cestování s Oyster kartou začíná u prodejního místa, kde si modrou plastovou kartičku zakoupíte. Takových míst je po Londýně rozseto opravdu mnoho:

- obchody, ve kterých karty prodávají (trafiky, obchody s potravinami, apod.) - je jich údajně přes dva tisíce

- u přepážky ve většině stanic Tube (metra)

- na některých vlakových nádražích; ano, Oyster kartou můžete platit i v některých příměstských vlakových spojích

- na webové stránce Oyster si kartu můžete objednat https://oyster.tfl.gov.uk/

- telefonicky na čísle 0845 330 9876 (z britských pevných linek za 3.5p za minutu

Za pořízení karty zaplatíte tři libry. Jde o vratnou zálohu, takže i když přiletíte jen na pár dní, můžete využívat výhod Oyster a před návratem na letiště kartu vrátit a za tři libry si na letišti koupit malou kávu a croissant.

Kartu si můžete online (a myslím, že také vyplněním tištěného formuláře) zaregistrovat a v případě ztráty nebo krádeže Vám bude zůstatek (známý systému díky centrální databázi) převeden na novou kartu.

Následně se rozhodněte, jak budete kartu zásobovat finančními prostředky. Nabízí se možnost Pay as you go (PAYG), tedy nabití karty čistkou do výšky devadesáti liber a ježdění si hromadnou dopravou, co Vám kredit stačí. Pokud jezdíte málo, kredit Vám na kartě počká po dobu dvou let, po dvou letech neaktivity je potřeba kartu znovu aktivovat nebo požádat o vrácení zůstatku. Další variantou je tzv Auto top-up neboli automatické dobíjení. Zjednodušeně se Vám bude kredit na kartě dobíjet automaticky pokaždé, spadne-li pod pět liber. Nakonec si můžete na kartu uložit svout týdenní měsíční (nebo-jakou-to-vlastně-máte) jízdenku. Ceny jízdného se neliší v závislosti na zvolené variantě. V každém případě Vás takové cestování vyjde minimálně stejně draho a většinou výrazně levněji, jako kdybyste si pořídili jízdenku v automatu.

Největší výhodou systému Oyster je právě schopnost spočítat, jaké jízdné je pro Vás nejvýhodnější (uvědomte si, že navíc jezdíte za zvýhodněné ceny oproti běžným jízdenkám). Pokud tedy vykonáte jen jednu cestu metrem mezi zónami (např. ze zóny 1 do čtyřky), zaplatíte s Oyster kartou 2.50 nebo 2 libry, záleží, ve které době jedete (Pondělí-Pátek 7-19 je to dražší), za klasický tištěný lístek byste dali libry čtyři. A tak si cestujete po Londýně a pokud moc nepojezdíte, neutratíte s Oyster kartou na jízdném tolik, jako kdybyste si kupovali tištěné lístky. Když v jednom dni sjedete celý Londýn, karta Vám naúčtuje nanejvýš £6.50, tedy o dvacet pencí nižší částku, na kolik by Vás vyšla jednodenní jízdenka (např. jednodenní lístek na zóny 1-6 vyjde bratru na £6.70). Zkrátka nemůžete prodělat, spíš se to vyplatí, a nemusíte se starat o nic víc, než Vaši Oyster kartu přikládat ke žlutým čtečkám u turniketů metra, v autobusu u místa řidiče (místo dvou liber Vás tak cesta busem přijde na 90p!) a v ostatních dopravních prostředcích, kde karta platí (tramvaje, vlaky tzv. overground..). Nadto můžete s kartou uplatnit nárok na několik akcí/slev, které si můžete vybrat na stránkách Oyster.

Vzal jsem to vcelku hopem; o cenách, principech a výhodách se dá napsat rozsáhlejší elaborát - já místo toho přidám několik odkazů na stránky, na kterých si můžete najít podrobnosti, které Vás mohou zajímat.

Leták se základními informacemi: http://www.tfl.gov.uk/assets/downloads/tickets/why-switch-to-oyster.pdf

Popis Oyster card na Wiki:

http://en.wikipedia.org/wiki/Oyster_card

Článek z blogu anglického pasažéra:

http://travel.ciao.co.uk/Oyster_Travel_Card__Review_5717240

Aktuální informace hledejte vždy na www.tfl.gov.uk/oyster



Související články:


http://vacheque.blogspot.com/2010/01/hromadna-doprava-v-anglii-cast-1.html

http://vacheque.blogspot.com/2010/01/hromadna-doprava-v-londyne-tube.html

http://vacheque.blogspot.com/2010/01/hromadna-doprava-v-anglii-autobusem-v.html


.

2 komentáře:

  1. díky moc, tohle se mi hodí

    OdpovědětVymazat
  2. jojo díky, taky mi to přišlo vhod, než to pak někde loskat v metru..

    OdpovědětVymazat