pondělí 1. února 2010

Vykuř od těch dveří!

Podle dnešního článku na guardian.co.uk se britský ministr zdravotnictví opět pouští do kuřáků. Tentokrát jim chce zatrhnout kouření u vstupu do veřejných budov.

Je to kontroverzní téma; kuřákům už v roce 2007 přistřihli křidélka, když jim zakázali kouřit ve veřejných prostorách, tedy i restauracích a nálevnách. Kouření rozděluje názorově populaci na dva celkem vyhraněné proudy, pro a proti. Málokdo má ke kouření neutrální vztah.

Zákazem z roku 2007 se vláda postavila na stranu nekuřáků, tedy za lidské zdraví, čímž potlačila svobodu kuřáků zapálit si, kde se jim zachce.

Zákazem kouření u vchodů posunuje britský ministr zdravotnictví laťku ještě o trochu výš a pomyslná smyčka kolem kuřákovy nenasytné plíce se stahuje. Zase v tom osobně vidím pozitivum, protože me otravuje smrad a štiplavý cigaretový kouř, který bývá přítomný u východu z mnohých veřejných zařízení. Kuřáci se budou cítit dotčeni, vždyť přece na čerstvém vzduchu už cigareta nemůže nikomu ublížit! Do jisté míry s nimi souhlasím, ale myslím si, že tady je úmysl vlády už trošku víc v rovině nanny state - stará se o zdraví samotných kuřáků a možná tak trochu o peníze, které jdou z veřejných prostředků na úhradu léčby nemocných kuřáků místo toho, aby šly kupříkladu na opravu bazénu members of parliament (poslanců).

Tahle vláda prosazuje různé zákazy, ale co je důležité a velmi často nedotažené do konce, je kontrola dodržování a hlavně trestání provinilců. Tady pak přichází mlčení příslušných zodpovědných, výmluvy, případně další zákazy, které nás mají vystrašit a nahradit neschopnost nebo nemohoucnost nástrojů státu - například policie. Dostaneme se tak k tomu, že pár slušných lidí dostane exemplárně za uši, zatímco gauneři to budou mít dál na háku.

Ale abych nepodcenil dlouholetou manipulací zovcovatělou britskou veřejnost; možná že sebekontrola bude fungovat a odstrašující samolepky a cedule u dveří nákupních center a restaurací kuřáky opravdu přinutí poodejít za roh, kde v temném koutě zažehnou svá oranžová světýlka a budou spřádat plány na svržení vlády.

Nezajímavý není ani odstavec o tom, že pan ministr bude "pečlivě zvažovat", že by vláda nařídila výrobcům prodávat cigarety uložené v krabičkách z prostého hnědého papíru namísto těch krásnobarevných, v jakých si je můžeme koupit dnes. To je tak stupidní napad, že by mohl projít! Navrhnul bych ještě přidat podmínku, že krabičky musí být z recyklovaného papíru, aby to bylo dostatečně eco-friendly. Navrch toho všeho tady mame enormně hloupý nápad zakázat automaty na tabákové produkty. Pitomost.

Považuji za nechutný zvyk kuřáků postávat u vchodů do budov a tam hulit. Osobně mi to smrdí, ale nemám z toho záchvaty. Ministr Burnham se toho chytá s iniciativou, která bude vyžadovat spoustu prostředků a vůle na to, aby veřejnosti přinesla... co vlastně? Nás nekuřáků se to výrazně nedotkne, je to spíš kosmetický krok. Řadě společností, jejich zaměstnancům a návštěvníkům to přinese komplikace, když budou bloumat po okolí a hledat místo, kde si zakouří (připomíná mi to jednu epizodu seriálu IT Crowd). Jestli spolu s tímhle nápadem prosadí i ty další kosmetické kroky, jako jsou krabičky a automaty, akorát řadu lidí naštve a ničeho tím nedosáhne. Jak typické pro labouristickou vládu.

Jaké další otázky tohle vzbuzuje: Když jsou cigarety podle vlády tak špatné, že nás před nimi ochraňují, proč je nepošlou do ilegality jako ostatní tvrdé drogy? Budou zakazovat kouření postupně, až dosáhnou nějaké konečné podoby, kdy kuřáci budou moct kouřit jen doma pod dohledem komise? Nebo na to místní politici nemají kuráž a do věci se vloží Evropská Komise, která rovněž ví, co je pro nás dobré, ale protože není volená přímo, necítí ten strach o teplá místa? V neposlední řadě ale také, kolik peněz bude celá tahle taškařice stát lidi, kteří odvádějí do systému peníze, a jaký z toho bude užitek? Kolik kuřákům díky těmhle iniciativám s kouřením?

Napadá mě, že možná se ti velepokrytci snaží těmito postupnými kroky dostat do podvědomí lidí to, že cigarety jsou špatné, áno. Cigarety smrdí, cigarety zabíjejí, není cool kouřit, kdo kouří, bude v práci v nevýhodě.. Cigareta = společenská izolace! Přitom právě naopak, cigareta přišla do Evropy jako vysoce společenská záležitost a má tak své místo.


Odkaz na článek :

http://www.guardian.co.uk/lifeandstyle/2010/dec/01/smokers-face-doorway-ban-health-policy

Žádné komentáře:

Okomentovat