čtvrtek 4. února 2010

Co nám tady hrozí a kdo je pro Anglii nebepečím?

Původně jsem se chystal psát buďto o vlastnostech a chování Angličanů nebo něco na téma Anglie a média, ale pak jsem si přečetl článek na independent.co.uk, který můj úmysl dočista změnil.

Shrnu-li to do jedné věty, v článku se píše o záměru ministerstva obrany, tedy současné vlády, nechat ulicemi Velké Británie brouzdat příslušníky armády, aby nás bránili před případnými akty teroristů.

To už je opravdu víc než policejní stát. Máme tady CCTV kamery v ulicích, policie zastavuje lidi a provádí stop-and-search, jestli u sebe nemají zbraně, a teď by se po ulicích měly potulovat ještě skupinky vojáků (ozbrojených?), aby nás bránily před nějakou nejasnou hrozbou?

Vláda v UK nedávno zvedla úroveň hrozby teroristického útoku ze střední na vysokou (pak už je jenom bezprostřední), ačkoliv zároveň přiznala, že nejsou známy žádné skutečné hrozby.

Teď přichází s dalším preventivním opatřením. Proč, když není bezprostřední hrozba? Nemůžu si pomoct, ale tohle vypadá jako zastrašování, snaha ovládnout lidi skrze hrozby a strach. Je to jako vytváření fiktivního nepřítele, aby se lid vybudil k podpoře státu a vlády. To funguje jen dočasně, protože přijde fáze, kdy je lid vybuzený natolik, že toho nepřítele chce fyzicky vidět a zničit. Asi bude muset vláda přivézt z Afghánistánu pár tamějších vesničanů a nechat zivočelý dav, aby se na "teroristech" vyřádil.

Nemůžu si pomoct, Velká Británie pod taktovkou Labour Party jednoznačně směřuje k totalitnímu státu; něčemu, co známe z Orwellova 1984. To je děsivé, ale ze článku jsem vyčetl i dobrou zprávu: že na další autoritářské taškařice vládě schází peníze. Žeby proto vytvářeli toho bubáka - aby nás zmáčkli, dokud ještě něco teče?

Umím si představit, že nekontrolovaní vojáci v ulicích, spolu s ozbrojenými plicisty, by mohli znamenat pěkné dusno, až by se začali utkávat se znuděnými ozbrojenými gangy. Připadám si jako v utopickém románu. Snad se pletu.

Odkaz na článek na Independent.co.uk:

http://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/army-may-patrol-streets-to-confront-terror-threat-1889007.html

1 komentář:

  1. S bojem proti terorismu/jiny vyraz me momentalne nenapada/ souhlasi snad kazdy normalni clovek. Ovsem vojaci v ulicich mesta zastrasi akorat tak civil, ale uz urcite ne nejakeho fanatickeho teroristu.. Nebo snad chce Anglie svetu ukazat, ze je pripravena chranit svou zem ? Snad by bylo vhodne zvolit novou, jinou strategii, ale mozna v Anglii neznaji poker nebo jinou Game. Kdo vi, trebas jsou v Uk prebornici spise v Game Over.
    Suniang

    OdpovědětVymazat