středa 10. února 2010

Poslat dite do skolky

na "plny uvazek" je v Anglii zatracene drahe a zaroven je to sen vetsiny rodicu. Na strankach independent.co.uk se objevil cerstvy clanek, ve kterem autorka poukazuje na horentni sumy, ktere Londynane vydavaji za peci o deti. Peci, kterou za ne vykonava nekdo jiny, at uz skolky (nurseries), chuvy (nannies) nebo childminders (lidi, kteri se o cizi deti staraji u sebe doma).

V clanku se operuje s cislem £22.100 coby rocnimi naklady na skolku. Je to maximalni castka, kterou plati nekteri rodice. Dal v clanku se lze docist, ze prumerne naklady na skolku pro dite do dvou let jsou £218, to je rocne neco jako £11.000. Tato castka odpovida me osobni zkusenosti se soukromou skolkou v Zapadnim Londyne. Nemeli tam moc volnych mist, zajem je velky.

Nerikam, ze je tady pece o deti levna. Rikam, ze je draha, ale na druhou stranu umoznuje rodicum, aby vydelali vic penez, seberealizovali se mimo domov a zili spolecenskym zpusobem zivota. A to jsou prece duvody, proc jsou rodice tak zhavi sve potomky sverit do cizi pece, a tak zaplatit cenu, kterou si pecovatel rekne. Funguje tady svobodny trh, je nabidka a je poptavka. Ceny jsou tak dane zajmem o volna mista. A chteji rodice, aby ve skolce byly stare hracky a hloupe tety? Nemyslim si. Regulovat to znamena spise zhorseni kvality nez zlepseni. A nasledne vice regulace, aby se zhorsena kvalita mohla zhorsit jeste vice.

Z clanku vyplyva, ze jsou tady zajmove skupiny, ktere tlaci na politicke predstavitele, aby zaridili kvalitni peci dostupnou vsem. Daycare Trust, zminena v clanku, je jedna takova organizace, ktera saje ze statniho cecku a jejimz uslechtilym cilem je, aby se ovce nemusely prilis snazit, protoze je tady porad jeste dost takovych, kteri si muzou vzit par prescasu navic a vsechno to zaplatit. Tomu rikaji charita?? Diky moc.

Ze statniho rozpoctu jde prispevek na peci o trilete a ctyrlete deti. Stat hradi za rodice v soucasnosti 12 a pul hodiny pece tydne. V realnych penezich, ktere si skolky uctuji ( i ty s mistem za 22.000 rocne). Od zari 2010 to bude 15 hodin tydne. Nemam dojem, ze by na tom Velka Britanie byla tak skvostne, aby se z kouzelneho statniho mesce rozdavalo jeste vic.

Ano, pece je draha, ale umoznuje rodicum komfort volneho casu. Vidim to tak, ze kdyz jsme se rozhodli mit deti, bereme na sebe odpovednost za peci o ne. Dokazeme-li vydelat na delegovani pece nekomu jinemu, hura. Kdyz ne, pecujeme sami a vyuzivame alternativnich moznosti jako jsou kamaradi, rodina nebo treba playgroups. Zaridit, ze statni kasa zprostredkuje ovcim veskery luxus, je zhovadilost a presne ta cesta do pekel, po ktere se stado za veseleho beceni ubira.


Odkaz na clanek:

http://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/childcare-now-costs-more-than-top-public-school-1894547.html

3 komentáře:

  1. ovce..to na me pusobi prilis samolibe. KaMiLa

    OdpovědětVymazat
  2. a jak je to u vas doma? mate deti?

    OdpovědětVymazat
  3. mame dve. jedna chodi do skolky, kde kombinujeme statni prispevek a vlastni finance, druha je jeste prtava na skolku.

    OdpovědětVymazat