neděle 14. února 2010

Církev by chtěla v anglickém zdravotnictví více lidskosti

Arcibiskup římsko-katolické církve Anglie a Walesu se nechal slyšet, že některé nemocnice NHS nezacházejí s některými pacienty s dostatkem soucitu a lidskosti. Takoví pacienti jsou jen břemenem, zajímavým pouze z hlediska lékařské vědy.


Říkám si, kde takový chlápek bere odvahu k takovým velkohubým prohlášením? Z hlediska počtu oveček je hlava ř-k církve daleko za ředitelem řetězce supermarketů Sainsbury's a nevšiml jsem si, že by se mi někdo při nákupu snažil kecat do života. Taky si myslím, že pro doktory jsou pacienti opravdu objektem zájmu medicínského a jen díky tomu se lékařská věda dostává dále a léčí více a lépe (říká se tomu pokrok, v církevních kruzích se o tom potají šušká, ale ještě to k nim nedorazilo). Už jenom pro tyhle dva argumenty nemůžu slova pana církevního hodnostáře brát vážně.

Církve si už ale dávno patentovaly nárok na vědění a rady lidstvu, jakkoliv pitomé a zhoubné jsou, a bohužel, prsty církevní mafie sahají i do vládních kapes. Kdyby čirou náhodou tomu pobožnému pánovi šlo opravdu o lidský přístup ve zdravotnictví, ať prodá ty obrovské baráky, co jim říkají katedrály, a zřídí nějakou alternativní zdravotní službu. Kecat umíme všichni.

Vincent Nichols, arcibiskup westminsterský, řekl, že některé nemocnice se chovají bez soucitu k některým pacientům. Typicky kluzké tvrzení, nepodložené jediným faktem. Tohle když čtu, zpozorním, obzvlášt, když to přináší posel Boží.

Zajímalo by mě, jaká je motivace za prohlášením pana arcibiskupa. Má v úmyslu nasadit služebníky Boží do nemocnic, aby rozdávali soucit od postele k posteli výměnou za zmínku v závěti, nebo chce nějaké peníze od vlády hned, výměnou za to, že církev své lidi nevyšle? Chce se jen chce dostat nějakému ministrantovi pod sukni? Jakmile začne katolická církev přednášet o lidskosti, je zle. Cítím čertovinu.

Ale možná je to jenom taková reklama církve před blížícími se Velikonocemi.



Odkaz na článek na Independent.co.uk:

http://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/archbishop-urges-hospitals-to-adopt-culture-of-compassion-1899211.html

1 komentář:

  1. nekdy lidsky pristup opravdu chybi a to jen proto,aby prezil sam zdravotnicky personal, a nasleduji klasicke stesky,je nas malo, hodne prace .. ale je to proste fakt.. Ovsem ,umet neustale mluvit do spousty veci, o kterych treba ani nic nevime, umi vetsina z nas, at uz jsou to treba blizenci nebo pan Arcibiskup
    S*U*N*I*A*N*G

    OdpovědětVymazat