čtvrtek 25. února 2010

A visit to a farm shop and a farmers' market - farmářský obchod a farmářský trh

Onehdy jsme jeli z dědiny, kde žijeme, do supermarketu v nedalekém městě, kam běžně jezdíme nakupovat. Po cestě je jeden farm shop, o jehož přítomnosti víme díky vyzývavé ceduli u silnice, ale až do té doby jsme jej opomíjeli, byť jsme mu věnovali dílčí pozornost. Prostě jsme návštěvu odkládali. Ale toho dne jsme se rozhodli podlehnout vábení zelenobílé svůdné ceduličky, sjet z hlavní silnice a zaparkovat kočár na parkovišti u farmářského obchodu.

Už jsem v několika málo farmářských obchodech byl, ale ty nedosahovaly velikosti tohoto obchodu a samozřejmě se mu nepřibližovaly ani nabízeným sortimentem zboží. Link
Nepředstavujte si žádný hypermarket, po kterém jezdíte s traktorem místo nákupního vozíku; zboží je lokální produkce nebo dovážené z okolí, takže se vejde na plochu větší tělocvičny, ale na to, aby s tím člověk doplnil domácí spíž, ledničku a mrazák to stačí a je to docela příjemná pastva. Hlavně jsou to čerstvé potraviny, jen některé kousky (tropické ovoce) dozrály cestou na lodi nebo v kamionu.

Najdete tam prakticky to, co v normálním obchodě s potravinami; to znamená ovoce a zelenina (v tom ovoci to teda není velká sláva s přihlédnutím k zeměpisným šířkám Velké Británie), maso a uzeniny (ty jsme v podstatě minuli, takže ani nevím, co konkrétně bylo v nabídce, ale na webovkách to najdete), mléčné výrobky v bohatém zastoupení - holt krávy tu jsou, pak taky dost různých zavařenin, medů a dalších produktů z květin a bobulí.

Celkové pestrá směs, kterou jsme ale tenkrát nezvládli důsledně probádat, což ale napravíme brzy, protože obchod je skoro coby kamenem dohodil.


Odkaz na stránky farm shopu:

http://www.calcotthall.com/


Minulý víkend se na nás počasí dočasně usmálo, a tak jsme si splnili dávný sen - podívat se na farmářský trh. V Essexu se trhy konají obvykle jedenkrát týdně o víkendu a většinou je to každý víkend v jiném městě. Na ten minulý jsme se vydali do Harlow.

Harlow najdete severovýchodně od Londýna, prý je to nepříjemné místo, ale my jsme jen zajeli autem do centra a po dvou hodinách zase vyjeli, takže jsme neměli příležitost zjistit, jaké to tam je.

Samotný trh bývá na Harlow High Street, to je asi 300 metrů dlouhá ulice s obchody po obou stranách. Byl chladný den, na High Street stálo vedle sebe nějakých šest sedm stánků, ve kterých byly v nabídce produkty lokálního farmářstva. Nemůžu říct, že bych byl u vytržení z množství nebo sortimentu vystaveného zboží, ale po bližším ohledání se tam našlo několik slibně vyhlížejících kořistí. Co tam tedy leželo na pultech? Maso vepřové, hovězí, kuřata celá i řízky, králičí maso, jehněčí, samozřejmě i ve formě klobásek (sausages) nebo burgerů, ale taky tam byla vejce a jeden stánek prodával různé chili věci jako omáčky nebo olej. Převažovalo ale maso. Některé kousky se honosily cedulkami se složením, váhou a snad i jménem zvířete, ze kterého maso pocházelo, jiné nesly jen strohý název (např. Rabbit) a cenovku.

S cenami to bylo různé - maso bylo spíš nad úrovní cen, za jaké kupujeme v Sainsbury's, ale ne výrazně. Vejce stála dokonce méně.

Celkově vzato jsem čekal větší atrakci a byl jsem mírně zklamaný malým počtem stánků a výběrem, přesto ale se vybrat dalo a myslím, že je to dobrý doplněk k nákupům v supermarketech.

5 komentářů:

  1. No ja bych myslel ze hlavnim rozdilem je ze to asi vsechno bylo skutecne cerstve. V marketech je to maso klidne i z nejakych hluboce zmrazenych skladu, takze je to treba i nekolik mesicu stare, oak taky predpokladam ze je to maso skutecne takove jako ma byt (v marketech je vzdy na povrchu pribarvene aby vypadalo cervenejsi a peknejsi.
    Ja bych teda uvital a nevim jestli to nekde delaji abych si mohl treba nejakou zeleninu v lete zaplatit a utrhnout primo na poli. Treba takovy salat, tam je rozdil v chuti propastny jestli byl utrzeny 1/2 hodiny pred konzumaci a nebo 3-4 hodiny

    OdpovědětVymazat
  2. v tom ti dam za pravdu, to maso na pultech nebylo mrazene, ale chlazene, takze muselo byt cerstve. z toho, co jsme tam poridili, jsme si zatim ogrilovali veprove burgery, a byl to rozdil oproti tem, co kupujeme bezne v supermarketu, byly o poznani stavnatejsi a vubec byly hodne chutne. s tou zeleninou nevim, ale je to zajimava myslenka. v tom zdejsi farm shopu inzeruji, ze si muzes prijit natrhat ovoce, ale jestli zeleninu, to jsem si nevsiml. poptam se na to.

    OdpovědětVymazat
  3. u nas se dela farmers market kazdou nedeli, maso je drahy, jablecnej most drahej, zelenina ujde (a je fakt dobra) ovoce (ehm - jablka) vypadaj nevabne - nezkousela jsem ale chleba, ten si dopreju i za tu nehoraznou cenu, ten fakt stoji za to. Kozi a bufali syry prenecham jinejm... Ale to je jen jeden trh z mnoha.

    OdpovědětVymazat
  4. a to je kde, tam u vas? k chlebu - nam se doma uz dari pect chleba, ktery ma chut podobnou klasicke ceske sumave :)

    OdpovědětVymazat
  5. south east london - konkretne tenhle trh je u Peckham Library kazdou nedeli (Southwark)

    OdpovědětVymazat