středa 10. listopadu 2010

Londýnský street art pod štětkou úřednictva

Předmětem článku v Guardian je obraz zajíce na fasádě nahrávacího studia v Hackney, jehož fotku jsem tady nedávno vylepil. Nyní se moudrá rada hackneyská rozhodla nechat zajíce přemalovat neb graffiti je špatné, áno. Autorka článku představuje rozdílné názory na graffiti, jak je zaujímají radní v londýnském Hackney a v Brightonu.

V Hackney se s tím radnice nemaže a místo toho, aby si pánové a dámy trochu polámali hlavinky, šmahem odsuzují všechno graffiti jako škodlivé a požadují nápravu na bílo. Nejen to, účet za přemalování přijde majitelům studia, které si malbu od umělce objednalo! Je to vážně škoda, myslím si, protože právě umělci udělali z Hackney místo na Londýn až netypicky pestré. No, ne celé Hackney, co si budeme říkat...

Cui bono? Proč to dělají? Žeby umělci neplatili dost vysoké nájemné a je třeba uvolnit místo lidem rozvážnějším, s citem pro tradici?

V Brightonu oproti tomu street artu štěstí kvete; zastupitelé lidu našli dobré důvody, proč umění podporovat. Už jsem tam asi tak dva roky nebyl, ale pamatuji si nejedno na zdi vyvedené dílo. V té nezáživné tradiční=fádní městské zástavbě je to potěšení pro oko. Způsob, jakým se vypořádat s tradicí, maloměšťáctvím, jak místo odlišit a zpřístupnit.

Hackney fuj! Doufám, že se najde 750 podpisů místních na e-petici, což je podmínkou pro to, aby rada starých zaměřila myšlenkové pochody svých členů na změnu přístupu k umění na ulici. Možná z toho vyleze nějaká komise pro posuzování kvality umění, možná to smetou ze stolu, to se ještě ukáže. Ale při mých častých cestách do/přes Hackney by mi zajíc chyběl (o kryse nemluvě).


Odkaz na článek v Guardian:

http://www.guardian.co.uk/society/2010/nov/09/graffiti-art-divides-council-opinion


Odkaz na stránku s více vyobrazeními zvířectva od Roa - autora zajíce:

http://www.designwar.net/page.php?id=1019


.

2 komentáře: