pondělí 15. listopadu 2010

Šťastný je ten národ britský?

Panovníci této země jsou aktivní a vyráží na veřejnost s dalším fantastickým plánem - mají v úmyslu zjistit (dokonce změřit!), jak moc šťastní se obyvatelé ostrova cítí. Skoro bych řekl, že s podobnými nápady se přichází tehdy, když je obecně známo, že radosti je spíš málo. Ale vláda chce, vláda dostane; až čtyřikrát do roka by měly britské domácnosti obdržet a vyplnit dotazník, zaměřený na měření pocitů. Kdo nevyplní, bude proklet a do roka a do dne porodí ježka.

Ten nápad mi přijde jako jeden z nejblbejších, co jsem v poslední době slyšel. Samozřejmě, všechno dává perfektní smysl. Chůva se stará, aby se její dětičky měly co nejlépe a z výstupů tohoto statistického počínání vzniknou mnohé hodnotné aktivity (nové komunitní centrum pro integraci multikulti, pár set nových kamer tu a tam pro naši bezpečnost, obsadí se mnoho pracovních míst pro všemožné poradce přes chování - rekrutované z těch, kteří předtím přijdou o jiná místa poradců přes chování, ... ). Je vůbec nějaká šance, že by výsledkem tohoto měření mohlo opravdu být zvýšení spokojenosti mezi lidmi?

Nevěřím tomu, ale možná jsem příliš skeptický. Podle mě by k větší spokojenosti vedla spíš výrazně menší úloha státu v našem každodennu, tím pádem i méně peněz ukradených z našich kapes na různé pitomé projekty, a díky tomu i daleko větší odpovědnost v rukou lidí, zejména rodičů.

V článku na BBC se dozvídáme, že "téměř třicet" - rozuměj dvacet jedna - poslanců podepsalo slint, ve kterém tvrdí, že je legitimním úkolem vlády podporovat radost a spokojenost u občanů. Mám dojem, že zdejší vlády, za dobu, co jsem tady (pouhých 3,5 roku) selhávají v tom, co je jejich legitimním úkolem (v tom vidím funkci zajistit základní bezpečnost a právo občanům). Radost a spokojenost ať nechají na lidech.

Netuším, kolik tahle sranda bude stát, a v době, kdy se mluví o škrtech na všech stranách mi to přijde jako hodně zbytečná hračka.


Odkaz na článek na BBC News:

http://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-11756049

2 komentáře:

  1. A: "Ty nejsi stastnej ?"
    B: "no ne tak uplne"
    A: bum, bac, trisk,
    A: "ptam se te znovu jsi stastnej"
    B: "au, au, to boli, a stastnej ted nejsem vubec!"
    A: trisk, bac, kop, pest do zubu, noha mezi nohy
    A: "tak co ted uz jsi uplne stastnej ne ?"
    B: "auuuu, jojojo ja jsem uplne strasne stastnej"
    A: "no vidis a to neslo hned, nase vlada udela pro stesti svych obcanu uplne vsechno, za posledni mewic jsme zvysili pocit stesti na 95% a planujeme ho jeste tak nejmene o deset procent zvednout.

    OdpovědětVymazat
  2. jojo, splníme a překročíme. jestlipak je lobotomie plně hrazená NHS?

    OdpovědětVymazat