čtvrtek 3. března 2011

Kvočna počítá kuřata a (ne)jedno chybí

Protože už se nemůžu dočkat, kdy nás všechny sečtou a následně podtrhnou, zajímal jsem se o to, jak budou sčítat nás, emigranty.

Na stránkách scitani.cz jsou FAQs, kde myslí i na zbloudilé ovečky:

"Pokud občan ČR bude v době konání Sčítání lidu, domů a bytů v roce 2011 mimo Českou republiku, pak bude sečten na formulářích doručených do jeho domácnosti, kdy za něho údaje vyplní jeden z přítomných dospělých členů domácnosti, případně mu do zahraničí předá kódy nutné pro elektronické vyplnění (přístupové kódy jsou uvedeny na sčítacích formulářích v listinné podobě). V případě, že žádná taková domácnost není, je velmi pravděpodobné, že občan bude sečten v omezeném rozsahu na základě dostupných informací z Informačního systému evidence obyvatel (ISEO, spravuje Ministerstvo vnitra ČR).


Že budu 'sečten v omezeném rozsahu' mě znervózňuje; cítím se, jako kdyby mi měli amputovat levou ruku a pravou nohu. Taky ale moc nerozumím tomu, co myslí úřední šiml pod podivným termínem 'domácnost'. Je to místo trvalého bydliště nebo místo, kde se vyskytuju ve společnosti lidí, které nazývám svou rodinou? Tedy třeba hospoda...?

Poslal jsem email na info@scitani.cz a zeptal jsem se Co je to ta domácnost?

Odpověď zní takto:

"domácnost je chápána jako někdo kdo by za Vás formuláře převzal a v omezeném rozsahu vyplnil. Ale ve Vašem případě si vůbec s tímto nelámejte hlavu. Vy jakožte osoba, která se zdržujete dlouhodobě v zahraničí nepodléháte sčítání."


Takže domácnost je kdokoliv, kdo se nechá k převzetí a vyplnění formulářů přemluvit, když na něj sčítací komisař (poznáte podle tašky s logem České pošty) náhodou natrefí, třeba na ulici? Nebo ode mě úřady čekají takovou míru spolupráce, že jim snad pošlu adresu příbuzných, kam mi můžou formuláře doručit, abych se mohl nechat nadšeně sečíst? Snad třeba i plnou moc, ověřenou apostilou, když už jde mé osobní údaje? Nevím, nezjistím.

Ale z poslední věty jsem tak trochu jetel; prý nepodléhám sčítání.. Tak to mi místo amputace končetin rovnou useknou hlavu!

4 komentáře:

  1. no to je zvlastni, ja jsem zase nekde cetl ze kazdy kdo ma obcanku by se mel zucastnit scitani, takze i my zbloudile ovecky.
    Na jednu stranu je pochopitelne ze bychom meli byt zapocteny jen v jedne zemi, zase na druhou stranu treba kdyz pojedu domu rok po scitani tak bych mel byt zapocten (z tech udaju co se seberou se pak vychazi dalsich 10 let).
    Tak sam nevim kde se mam nechat secist :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Jestli jim chces udelat velkou radost, muze pro tebe v CR nekdo prevzit formular, rekne ti kod, ktery na nem je, a s tim kodem ty muzes vyplnit dotaznik online. kdyz jim nedas zadne informace, nejspis te proste jenom zapocitaji jako existujici bytost s nejakym trvalym bydlistem a priradi ti defaultni udaje. nemuzou mit vsechno. spis bych cekal, ze si staty v ramci EU, ktera celou saskarnu dozoruje, mezi sebou vymeni informace. mozna se to stane, o tom jsem se zatim nic nedozvedel.

    OdpovědětVymazat
  3. jeste jsem nasla http://pohranicnik.bloguje.cz/884998-jak-se-postavit-systemu.php

    OdpovědětVymazat
  4. spoon: vyplnit do formuláře nesmysly, tomu říkám odboj! podle mě člověk systému podlehl v okamžiku, kdy zaplatil daně. jakmile do systému něco nasypal, bude to použito na útok proti němu, pokud se bude stavět na zadní. postavit se systému znamená nekrmit tu bestii, která si říká stát.

    OdpovědětVymazat