středa 9. března 2011

Kouření je špatné, áno

Už delší dobu bylo na tabákové pěšině ticho, ale dnes nám naši milí krutovládci vyjevili další ze svých ztřeštěných nápadů. Tabákové výrobky mají v budoucnu zmizet ze zorného pole nakupujících; supermarkety na to mají jeden rok, menší obchody mají odklad do roku 2015. Znovu se objevil i návrh na sjednocení vzhledu balení cigaret. Tady to nejspíš vyhraje atraktivní odstín mozkové kůry.

Dřív se stačilo podívat za pult a člověk věděl, jaké cigarety a tabák obchod nabízí. V budoucnu se bude zákazník orientovat čichem.

Mimochodem, když už se nemůžou krabičky cigaret vystavovat, na co měnit balení na jednotnou barvu? Aby si kuřáci navzájem nezáviděli?

Vláda bubnuje do boje proti kouření, ale druhou rukou strká peníze ze spotřební daně do kapsy. Připadá mi to, že záměrně dělají jenom takové kroky, které nemůžou způsobit opravdové snížení příjmu do státní kasy. Nakonec čísla mluví jasně: výdaje NHS na léčbu nemocí souvisejících s kouřením jsou někde okolo 5 miliard liber ročně zatímco na zdanění tabákových produktů a VAT od kuřáků vybere stát ročně zhruba dvojnásobek.

Demokracie se dostala na divnou cestu, kde politici a úředníci rozhodují o tom, co je pro nás dobré, a za pomoci síly moci dané našimi penězi si vynucují naši poslušnost. Nejspíš je to pozvolný proces, ale ten musí něčím vyvrcholit a vyvrcholením moci udržované silou je diktatura, která bývá svržena revolucí. Chce to čas, ale jednoho dne budou kuřáci opět svobodní.


Odkaz na článek:



http://www.telegraph.co.uk/health/healthnews/8370554/Anti-smoking-plans-cigarettes-will-no-longer-be-displayed-in-shops.html



.

Žádné komentáře:

Okomentovat