sobota 5. února 2011

David Cameron táhne do svaté války. Nebo ne?

Po Angele Merkelové je David Cameron druhým vysoce postaveným evropským politikem, který se v poslední době vyjádřil skepticky o životaschopnosti multikulti společnosti. Oba jmenovaní by si mohli připsat bod za odvahu, protože mluvit negativně o multikulti se v dnešní pokřivené době dá srovnat snad už jen s odmítnutím třídit recyklovatelný odpad nebo s veřejným pojmenováním homosexuálů 'arse bandits'.

V Německu mají s muslimy velmi početnou zkušenost, tady v UK je tomu taky tak a budoucnost nevypadá pro post-křesťanskou civilizaci zrovna růžově; o islámu je všeobecně známo, že nejde o náboženství usilující o co nejvyšší míru tolerance k osobám jiného nebo bez vyznání. To není dobrá zpráva pro zemi, kde nejrozšířenějším jménem je Mohammed.

Ne že by křesťanství bylo extrémně tolerantní, taky má svá specifika, ale přece jen jsme z něj tady v Evropě vyšli a docela jsme si zvykli. Těžko učit starého psa novým zvykům.

Z toho, co David Cameron na mnichovské konferenci řekl, není tak úplně jasné, o co mu vlastně jde - jestli mu vadí projevy extrémnich vyznavačů islámské víry nebo průvodní jevy islámu jako takového. Mluvil sice v první řadě o islámském extrémismu a jak je třeba mu předcházet, ale přitom jedním dechem hovořil o britské identitě a hodnotách, které musí obyvatelé UK uznávat (úcta ke zdejšímu právu, rovnost mezi lidmi atd.), čímž v podstatě zavrhnul islám v UK jako takový, protože právě v islámu ta rovnost není tak zcela na pořadu dne.

Měl by pan premiér zaměstnat někoho na pozici Ministra pro upřímnost, který by prostému lidu předával takové zprávy v jasné řeči, srozumitelné a bez možnosti různých výkladů.

Podle premiéra by muslimské organizace, které nepodpoří myšlenku rovnosti a tolerance (tedy se zřeknou víry v Alláha?) měly být odstřiženy od státního cecíku. To je pěkné, ale co udělá s muslimy jako takovými - s obyvateli UK, kteří jsou zde legálně, ale na naši post-křesťanskou kulturu zvysoka kašlou, protože mají tu svou, řízenou pravidly jejich náboženství? Zřídí na každém úřadě a ve školách funkci koordinátora pro muslimskou integraci? To by mohl být očekávatelný výsledek, hodný moderního demokratického politika.

Dost možná tímhle projevem Cameron vyvolá zvýšenou emoční aktivitu u britského obyvatelstva a některé muslimy v UK možná potká pár horkých chvilek, zprostředkovaných horkými hlavami z různých nacionalistických skupin, ale že bychom se stali svědky nějakého nuceného zříkání se víry nebo jiné převratné změny, to si nemyslím.

Podle mého názoru si Velká Británie dovnitř vpustila přespříliš přistěhovalců, aniž by si kladla otázku, čím jí to bude prospěšné a kam se to může vyvinout. Díky usilovnému liberalismu pak vystlala vatou (a nadále tak činí) cestu těm, kteří nemají na to (mentálně, morálně) integrovat se tak, aby byli hostitelské zemi přínosem. Dostanou tlumočníky, přídavky, bydlení, můžou si přizvat rodinu a aby se náhodou nemuseli příliš potit s přizpůsobením se zdejší kultuře, máme tady týmy koordinátorů pro rovné příležitosti.

V zemi vznikly zvenčí těžce proniknutelné komunity, postavené na zvycích a zákonech nám cizích. Mnoho spolupráce z jejich strany čekat nelze. Vzpomínám si na situaci krátce potom, co se ve Stockholmu odpálil jeden z těch, co už se nemohl dočkat těch 72 pannen (které zůstávají pannami i po šíleném každodenním gang bangu s armádou mrtvých hrdinů). Z pořadu PM na BBC radio 4 jsem se dozvěděl, že ten člověk předtím studoval a žil v anglickém městě Luton. Následoval rozhovor s imámem tamější mešity, kam budoucí sebevrah docházel. Imám nás informoval, že šlo o člověka s extrémními názory (rozuměj podporoval aktivní účast na svaté válce proti nevěřícím psům), za něž byl z komunity vyloučen. Na otázku reportéra, jestli o extrémních názorech toho člověka někdo z komunity informoval policii, odpověděl imám s údivem, že ne, stát přece má policii a tajnou službu, která má dost prostředků na to, aby si tyhle informace zjistila. Tak s takovým materiálem se dá těžko spolupracovat i soužít.

Zásadní otázka samozřejmě je, jak z téhle situace ven? Cesta integrace, spolupráce a dialogu zatím moc zralého ovoce nepřinesla; byly zvoleny nevhodné prostředky, nasazeno málo koordinátorů pro rovnost příležitostí etnických menšin nebo není na druhé straně vůle k integraci podle představ hostitelů? Bylo by pro Velkou Británii účinnější volit méně kompromisů a jít tvrdě po těch, pro které není multikulti společnost cílem ale prostředkem? Já bych zvedl ruku pro druhou variantu, ale volba je na těch, kdo kormidlují tuhle loď.




Odkaz na článek v Telegraphu :

http://www.telegraph.co.uk/news/newstopics/politics/david-cameron/8305346/Muslims-must-embrace-our-British-values-David-Cameron-says.html


.

2 komentáře:

  1. Hodne vystizny... Ale posledni dobou mi prijde ze Cameron zacal pranyrovat predevsim nas pristehovalce z vychodni Evropy a tak mi to prijde nespravedlivy...

    OdpovědětVymazat
  2. mozna jenom sbira body pred volbami. Podle me ma dobre spocitane, ze bez vychodoevropanu by UK mela mnohem slozitejsi ekonomickou i demografickou situaci. cetl jsem, ze ze dvou milionu imigrantu z Vychodni Evropy v UK jenom 13.000 pobira jobseeker's allowance. ani me to neprekvapuje.. myslim si, ze je pro Camerona pohodlnejsi strefovat se do vychodoevropanu nez do anglickych lenochu. navic ve Vychodni Evrope nemela Britanie zadnou kolonii, takze ani nemaji pocit vini, kdyz po nas plivou.

    OdpovědětVymazat