úterý 6. července 2010

Tip pro cestovatele - London East End

Návštěvníci centra Londýna jsou neuvěřitelně šťastní, často aniž by o tom sami věděli. Nacházejí se jen kousek od části East End, kde srdce multikulturalistovo a multikulturalističtino musí vyskočit hlavou ven.

East End zahrnuje i místa jako Canary Wharf, já chci ale zaměřit svou pozornost na tu část East End, která patří k nejchudším oblastem v celé Velké Británii.

Stačí dojít k London Tower, vydat se po Mansell Street, na jejím konci ohnout doprava a člověk se prochází podél A11 - Whitechapel Road, která se pak promění v Mile End Road. Po obou stranách lemují cestu krámky a stánky s vcelku stereotypním zaměřením - rychlé jídlo (to zanmená, že proběhne rychle vzdálenost od úst do mísy), levná elektronika a jiné šunty, šminky a služby (převod peněz etc). Z hlavní cesty vybíhají menší ulice, a cestičky, ušlapané sandály či rovnou bosýma nohama obyvatel toho místa, prosyceného vůni prachu a pálivého koření. Ocitli jste se v Bangladéši - Bangladéšané jsou nejpočetnější komunitou v této oblasti Londýna - London Borough of Tower Hamlets. Obzvlášť malebný je ten kraj v pozdějších nočních hodinách. Procházka na nedaleký Bethnal Green může cestovatele obohatit kulturním poznáním víc než týdenní maratón dokumentárních filmů českých neziskovek. Důležité je osobní majetek odevzdávat s úsměvem a slovy díků.

Kdybych měl vzít známé na prohlídku Londýna, vzal bych je mimo jiné právě tam, neb to je velká a nedílná součást Londýna. Kupodivu v East End nevídám autobusy London Sightseeing Tours, i když si myslím, že by to byla vítaná turistická destinace. Ke všemu by to třeba i trochu pozvedlo úroveň těch Alláhem zapomenutých míst.

Jako to platí v řadě částí Londýna - stačí přejít přes cestu a jste v docela jiném světě. V East End se taky dají najít krásná a klidná místa, třeba v okolí tabákových doků ve Wapping.

1 komentář: