úterý 8. června 2010

Změna po volbách? Já nemyslím tak.

V současnosti je asi nejožehavější politické téma propouštění z míst ve veřejném sektoru. Že je stát přebujelý a snaží se zasahovat do všeho našeho počínání, o tom není třeba mluvit. Kolik to stojí, jak moc je schůdné ten státní strom osekat a co to přinese finančně, o tom je třeba mluvit, ale na to nemám dost ... všeho?

Pár čísel, abychom měli představu o situaci. Ve Velké Británii je zaměstnaných 29 miliónů lidí, z toho 7 miliónů pracuje ve veřejném sektoru, tedy zhruba čtvrtina. Čísla jsem čerpal z údajů The TaxPayer's Alliance a jsou něco víc než rok stará, ale nejspíš to tak nějak pořád bude.

Tedy sedm miliónů lidí, kteří pracují pro veřejné blaho a jejichž budoucnost je teď údajně nejistá. Podle mého názoru se příliš bát nemusí. Dnes ráno jsem na BBC Radio 4 poslouchal rozhovor s chlapíkem z auditorské společnosti KPMG, která připravila vlastní návrh efektivního provozu služeb veřejného sektoru. Pán připustil, že spočítali, kolik míst by mohlo být uvolněno (ne zrušeno, protože jejich řešení zhusta počítají s převedením provozu služeb ze státních do soukromých rukou), ale nechtěl nám to číslo sdělit. Naznačil, že by to mohlo být v řádu desetitisíců míst. Ze sedmi miliónů, podotýkám. KPMG to nevydávají za řešení krize, to ne, jen navrhují, jak by se některé služby mohly provozovat jinak.

Přečetl jsem si článek na bbc.co.uk, ve kterém jsem se dozvěděl v kostce smutnou zprávu, že ačkoliv se Velká Británie potýká s deficitem ve výši víc než sto padesáti miliard liber, současná vláda je podělaná provést opravdu razantní kroky, které by mohly situaci napravit. Nic překvapujícího - povolební změna (obdobně jako v Československu) spočívá hlavně v tom, že odtáhly krysy, které řádily hnusným způsobem doposud. V článku na bbc tancuje ministr britských financí George Osborne kolem nadcházejících škrtů (líbí se mi anglický výraz 'cuts', slyším v tom svist ostré sekyry). Pojďme se na to podívat trošku víc zblízka.


odkaz na článek


Krátce po volbách přišla koaliční vláda Konzervativců a Liberálních Demokratů s oznámením, že mají pro začátek naplánováno srazit náklady státu o 6.2 miliardy liber. Dokonce to upřesnili a dodali rozpis, kolik peněz seberou v té které rozpočtové oblasti (školství, příspěvkové organizace, doprava atd.). Při schodku rozpočtu 156 miliard liber mi 6.2 miliardy přijde trochu jako když trpaslík kope do obrova kotníku, ale budiž. Tohle razantní prohlášení nezůstalo bez odezvy a lidi přisátí na státní cecek (úředníci, odboráři a quangos neboli nevládní organizace financované státem) bubnují na poplach. Snaží se vzbudit dojem, že škrty zasáhnou nejvíc chudáka obyčejného občana, který to bez všech těch koordinátorů, poradců, dohlížitelů a úředníků může na světě rovnou zabalit. F-off.

Jak jinak, u části veřejnosti vzbudili požadovanou emotivní reakci a vláda reaguje způsobem, který podle mě napovídá právě o tom, jak velci přizdisráči to budou. Dál už z článku, ve kterém má hlavní roli Mr. Osborne.

V úvodu proběhlo nezbytné plivnutí na předchozí vládu, která to dělala špatně, a proto je Británie v takovém srabu. Nynější koalice nabízí spásné řešení, namísto centrálního rozhodování se budeme angažovat tak nějak všichni. Kecy.

Dál už se dozvídáme jeden z podrobnějších kroků - nový úřad pro rozpočtovou uvědomělost zplodí příští týden lejstro. Nový úřad je patrně způsob jak osekat státní správu. Bravo.

Není nezajímavý následující krok - představí plán výdajů na další období a budou meditovat nad tím, co z toho je skutečně potřeba, co by se dalo udělat levněji a jestli by něco z toho nemohl efektivněji dodat soukromý sektor. To zní rozumně, ale... V několika příštích odstavcích se obrací na všechny dobré a chytré lidišky se srdíškem na správném místě, aby se angažovali v diskuzi na téma boje s tíživou finanční situací. A to je podle mě pěkná blbost a podraz.

Možná chápu koncept demokratické politiky úplně špatně, ale rozumím tomu tak, že lidi volí zástupce, kteří pak vykonávají správu země, jsou placení za to, že přemýšlí a rozhodují o tom, jak dobře vést zemi, aby prosperovala a ne za to, že prázdně hovoří skrze média. Myslím si, že by tihle nedávno zvolení vůdcové a elita národa měli přijít s řešením, které pak uvedou do praxe. Na názor obyčejných lidišek se ptali před volbami. Většinová zpráva od národa zněla, chceme se mít dobře a jsme připraveni si utáhnout opasky. Tak sekejte, pardálové.

Jestli se chtějí pánové o plánech škrtů bavit se zástupci odborů a quangos, tak to můžou rovnou zabalit a jít hrát golf.

V závěru toho velmi ilustrativního článku pan ministr přísahal, že se bude snažit ochránit ty nejvíce zranitelné a také regiony, které jsou nejvíc závislé na veřejném sektoru. WTF? Znamená to v politické hantýrce: "Uděláme cokoliv, jenom když nás znovu zvolíte"?

Může mi to být jedno, nepobírám benefity, od státu toho moc neočekávám a neodebírám, při hledání práce se nedožaduji pomoci ani nepoukazuji na diskriminaci, a nedělám dluhy, které nemůžu splácet. Nepotřebuji a nechci, aby mi domů chodili sociální pracovníci čmuchat, jak se starám o děti a nemyslím si, že malí gauneři potřebují své key workers placené z veřejných prostředků.

Tak nějak bych byl rád, kdyby byla vláda nekompromisní a tenhle stát byl svou funkcí minimalistický a efektivní. Určitě by to byla Anglie, kde by se žilo báječně. Něco mi ale říká, že Mr. Osborne o můj hlas nestojí.

Jestli se pletu a sekery se nezastaví, koupím pivo každému, kdo přijde.

4 komentáře:

  1. bohuzel pred volbama a tesne po nich to opravdu vypadalo ze budou nejake skrty, ale jak to ted vypada tak sice udelaji plno skrtu, ale obratem ty penize co usetri utrati nekde jinde (nejake nove davky aby se uklidnili dobrovolne organizace,lidi na benefitech a odbory)
    Porad si sice ekonomove klepou na ramena ze to co bylo v recku tady nehrozi, ale ze maji kolosalni dluh jim nejak nevadi a splacet ho v dalsich 10ti letech rozhodne neplanujou (spise ho budou porad zvetsovat). Co je ovsem horsi je ze je to v CR to same a bohuzel minimalne po cele evrope.

    OdpovědětVymazat
  2. na konci ty dluhy bude muset nekdo zaplatit, a co si budem rikat, ty penize ma treba Cina. takze slavna UK prileze ke strycku Maovi a ponizeni poprosi o vykoupeni. co to bude znamenat pro budoucnost zeme..? jeste budeme radi vzpominat na EU. rikam, ze by zemi meli vest nevoleni odbornici a politici by byli jenom na paradu. hon za hlasy nas vychazi zatracene draho.

    nakonec ale mozna ta cinska nadvlada prinese vyhodu. oni se totiz s lumpy a flakaci mazat nebudou.

    OdpovědětVymazat
  3. co rikate zruseni projektu zavadeni ID cards? nainvestovalo se do toho doted docela dost, nahodou jsem to zaslechla v tv..nevim proc se toho tak bojej,jaky omezovani svobody, cctv kamery vsude jim nevadej, a ze lidi zneuzivaj system prispevku a podpor protoze neni problem mit falesnou identitu to je jim jedno...docela funny.

    OdpovědětVymazat
  4. nainvestovali do toho haldy miliónů liber a teď budou muset vyplatit asi miliardu liber kompenzaci firmám, se kterými předchozí vláda uzavřela smlouvy na dodávky databáze, ID karet a nových pasů s biometrickými prvky. Co to znamená pro mě, ptám se v první řadě? Pár hodin přesčasů ročně, které nebudu moct trávit se svojí rodinou. Další cihla do zdi.
    Nemyslím si, že by ID kartami něco vyřešili, akorát by se rozmohl obchod s falešnými průkazkami. Mnoho rodin, které pocházejí z jiných částí světa, můžou mít jednu občanku pro všechny muže a jednu občanku pro všechny v rodině. Z mého pohledu jsou si často dost podobní, nakonec možná i my z jejich, to nevím. Osobně bych systém příspěvků nastavil jinak, a tak spíš zamezil zneužívaní. ale to je jiná story

    OdpovědětVymazat