sobota 30. dubna 2011

Oni a my

Včera jsme tu měli svatbu člena královské rodiny, všichni to vědí. Nějak mě to nevzrušovalo, tenhle typ podívané si klidně nechám ujít. Ke královské rodině chovám stejné city jako oni ke mně, a v jakém oblečení účastníci nastoupili mě nezajímá. Jo, kdyby vystupovali vysvlečení, bylo by to o něčem jiném!

Nicméně se u nás doma někdo díval, televize byla puštěná a já seděl u počítače, který je ve stejné místnosti, takže jsem tu a tam hodil oko. Klobouky, které odporovaly fyzikálním zákonům, chlápci, kteří popírají přírodní zákony, navíc oblečení do těžkých ubrusů - to mě příliš nezaujalo. Co ale zachytilo moji pozornost byl princ Charles, usazený v Rolls Royce. Jsem poměrů spíš neznalý, ale tak nějak chápu, že Charles je spíš na straně bojovníků za udržitelný rozvoj a čistou planetu než v táboře skeptiků a lidí vůbec zlých. Tentokrát usedl na stranu zla - nepochybuju, že se kvůli tomu cítil trapně.

Protože jsem zmasírovaný sdělovacími prostředky a počítám svoji karbonovou stopu i když se zrovna nahý vznáším nad zelenou loukou, poslal jsem dotaz přes Google a našel jsem článek na Telegraph.co.uk, který informuje o karbonové brázdě, vyhloubené ostře sledovanou svatbou. Čísla jsou odhadem novozélandské společnosti Landcare Research a bral bych jejich výstup spíš jako žertík než vědu, nicméně článek samotný je vtipné čtení - obzvlášť ty pasáže, kde autorka popisuje, jak se někteří aktéři události snaží snížit dopad akce na životní prostředí.

Celé by to bylo legrační, ovšem pokud by na nás všechny platil stejný metr.

Proč to říkám? Při pohledu na prince Charlese, ovečkoidně se v pohodlí své limuzíny tvářícího, jsem si vzpomněl ještě na to, že některé radnice v Londýně rozdávají obyvatelům pokuty za to, že nerecyklují jejich odpad vůbec nebo nerecyklují správně. Třeba tady a taky tady. A jsme zase u toho orwellovského: "Všechna zvířata jsou si rovna, ale některá jsou si rovnější."

Tolik můj příspěvek ke včerejší svatbě, teď jdu zasadit pět stromů, abych planetě vykompenzoval za napsání tohoto článku.


.

6 komentářů:

  1. to zapocitali hosty na svatbe nebo i vsechny turisty v londyne? Jaka pak bude stopa po Olympiade, radsi snad ani nepomyslet! Jinak clanek na tema 'how green is your wedding' me fakt pobavil, to musim brachovi kterej se co nevidet bude zenit preposlat aby to zpracovali do sveho svatebniho projektu, ty zdaosti o low-energy presents zabalenejch do latky radeji nez do papiru :DDDD

    OdpovědětVymazat
  2. .)
    http://www.youtube.com/watch?v=Kav0FEhtLug&feature=player_embedded

    OdpovědětVymazat
  3. haha, to video skoro nemá chybu!
    škoda jenom, že královna je v něm taková nenápaditá.


    na stránkách agentury Saatchi&Saatchi> The ad was filmed in secret at St Bartholomew Church in London, which has been featured in numerous films including Four Weddings and A Funeral and Shakespeare in Love. In keeping with the myriad online wedding dance videos, the footage was deliberately shot from a single camera positioned within the audience to give an amateurish quality to the final edit. Shot on Tuesday, the footage was captured and edited in under 48 hours before being released exclusively online through T-Mobile's YouTube and Facebook channels.

    OdpovědětVymazat
  4. 2 spoon: http://www.london2012.com/documents/locog-publications/carbon-footprint-study.pdf

    od stránky 27 jsou čísla. ale oni stejně nakoupí offsety a emise vyrovnají nebo možná ještě zpětně sníží, takže jsme v suchu.

    OdpovědětVymazat
  5. jo to video je dobry! Moc by se mi libilo takovou sokezni svatbu mit ale jednak uz mam tu svoji za sebou a jednak jsem na to posera.

    Jeste k tomu jaxe Charles vezl Rolls Roycem: To je jako auto ktery extra moc zere? (sorry jsem laik). Jako mne u tv prenosu prislo zvlastni ze skoro kazdej jel extra autem a po takovejch intervalech! Proc ne najednou nebo aspon za sebou v pruvodu? Ale k tomu zrejme bude taky nejaky duvod, protokol, zvyklost...neminim se po tom pidit.

    OdpovědětVymazat
  6. RR pozere dost, dival jsem se na specifikaci jednoho modelu a kombinovana spotreba byla 16 l/100 km. Divil bych se, kdyby protokol specifikoval takove detaily jako znacku auta, kterym se pojede. navic protokol se urcite da zmenit, kdyz je to ve prospech maticky Zeme, meni se dulezitejsi veci zejo ;)
    Taky jsem si rikal, proc nejedou vsichni jednim busem, byl by to pohled pro bohy :)

    OdpovědětVymazat