čtvrtek 14. října 2010

Policejní tweets

Policajti v Manchesteru čelí hrozbě snižování přídělu peněz a stavu stejně jako policajti jinde. Zatímco ale policajti jinde sedí s rukama v klíně, bobíci z Manchesteru založili kanály na Twitteru, kterými do éteru přeposílají výtahy z nahrávek hovorů na jejich telefonní linky. Např. "Telefonát číslo 777: Na místě, kam lidi chodí venčit psy, byl viděn člověk bez psa."

Je to zajímavá PR aktivita, která má ukázat policii ve světle nepostradatelných pomocníků v každé tíživé situaci. Za nějakých 16 hodin přijali údajně přes 2,300 telefonátů. Na stránkách Greater Manchester Police jsou všechny tweets ke shlédnutí; namátkově jsem tím zabrouzdal a působí to na mě dojmem různorodé směsice událostí, z nichž většinou by se efektivní policie podle mého názoru neměla vůbec zabývat - otázka, co z toho všeho v Manchesteru policie řeší.

Policejní náčelník z Manchesteru veřejně naříká, že hrozí škrty v době, kdy mají policejní složky tolik práce (jak nám dokazuje pomocí Twitteru) a dodává, že po jejich službách je poptávka, takže by se politikos měli zamyslet nad tím, kde budou sekat. No moment, říkám si, nejspíš jsem zaspal ve starých časech, ale mám za to, že úkol policie je lapat zločince a ne sundávat zaběhlé kočky ze stromů. Sociální problémy by se daly řešit prostřednictvím rodiny, sousedů atd. Ve zdejším státě policie nahrazuje funkci komunity, která pak v případě konfliktů odvrací zrak. Pochopitelně je poptávka po službách všeho druhu, protože je to pohodlnější než se sám starat. Ale je to zatraceně náročné na zdroje a kdoví, není pak pro policajty lákavější rozhodovat sousedské hádky než lapat zločince?


Odkaz na článek na BBC:

http://www.bbc.co.uk/news/uk-england-manchester-11537806



.

2 komentáře:

  1. Jo dneska jsem to videl v BBC breakfast. prislo mi ze tim jenom ukazou ze naopak nemaji co delat, jednak to ze maji jeste cas to vypisovat, jednak ze ukazou ze vetsina veci jsou kraviny ktere by nemeli naprosto resit a navic nevim jestli nahodou neni protizakonne aby zverejnovali telefonaty lidi kteri s tim pochopitelne nesouhlasili (vzdycky je mozne ze podle neceho co reknu v telefonatu me muze nekdo jiny identifikovat a ja z toho budu mit problemy).
    Jinak z vlastni zkusenosti vim ze policii je tady jeste mene efektivni nez v cechach, takze myslim ze penez maji nakonec dost.

    OdpovědětVymazat
  2. policie by si mohla sama vydělávat na svůj provoz - třeba tím, že by na její účet šel desátek z každé překažené/vyšetřené kriminální činnosti. Pachatelé by se na tom museli finančně podílet. To bychom se asi dočkali razantní změny ve výkonu policie/lidí.

    OdpovědětVymazat