čtvrtek 16. září 2010

Co dobrého vaří dětem ve zdejší škole?

Naše starší dcera začala před dvěma týdny chodit do školy, do reception class. Než načerpám víc informací o výuce (jestli se tomu tak dá říkat), dám k lepšímu aspoň jídelní lístek zdejší školy, který nám byl předložen. Cena jednoho oběda je £1.85, což považuji za dost nízkou částku, přičemž škola uvádí, že se jedná o kvalitní a nutričně vyváženou stravu. Tak se podívejme, co by naše dětičky týden papaly:

Monday:
Spaghetti Bolognaise served with garlic bread
or
Vegetarian Bolognaise served with garlic bread
Salad Bar
Homemade scones with strawbery jam

Tuesday:
Cod & Salmon fishcakes
or
Cheese Flan
Oven baked jacket wedges
Crunchy coleslaw
Salad Bar
Fresh fruit platter

Wednesday:
Roast turkey & Yorkshire pudding served with gravy
or
Vegetable grill
Roast potatoes
Fresh broccoli
Fresh coliflower
Fruit jelly

Thursday:
Chicken curry with wrap
or
Vegetarian pasta served with garlic bread
Sweetcorn
Homemade carrot cake

Friday:
Cheese & Tomato pizza
Baked beans
Chips
Ice cream


- available every day: mixed fresh salad, grated carrots, chopped cucumber, homemade creamy coleslaw with light mayonnaise, fresh chopped fruit yoghurt, water & sliced bread - white or wholemeal
- all deserts are homemade
- fish is naturally sourced
- sausages, burgers, baked beans and bread are 'healthy choice', reduced in salt and sugar

----------------------------------------------------------

Dostali jsme jídelníček na následující čtyři týdny; většina jídel se zopakuje v každém týdnu, ale jsou tam i další stálice britské gastronomie, třeba Jacket potato, nějaké ty sausages nebo Lamb kebab.

Není to nabídka nepodobná těm v restauracích Wetherspoon, a tím myslím menu pro dospělé. Nezkoumal jsem nutriční hodnoty představených jídel, na první pohled to na mě působí dojmem, že celkově je nabídka docela vyvážená, za předpokladu, že se děti pouze nenaládují pizzou a nad čerstvým květákem neohrnou nos, a tak podobně.

Oceňuji snahu nabídnout jídelníček, který nabízí každodenní výběr z jídel masitých i bezmasých, ovoce i zeleninu a něco sladkého na konec. Pro řadu zdejších rodin tohle bude požehnání. Přesto si myslím, že vyvážená domácí strava z maminčiny vařečky je pro naší dcerušku vhodnější.

3 komentáře:

  1. No nevypada to spatne, ale jestli se to temer kazdy tyden opakuje, tak to teda nevim to bych jim s tim asi treti tyden uz prastil. Myslim ze po nejake dobe to pak udela kazde dite a kdyz ma potom hlad tak si jde do nejakeho mcdonalda na neco jeste horsiho.

    OdpovědětVymazat
  2. bleee cloeslaw a blee gravy. Maj dost smazenejch (grill? deep fry?) veci. Asi by meli zkusit vic varit a dusit...ale jinak dobry! Zverejnim jidelnicek synovy skolky :D

    OdpovědětVymazat
  3. I na můj vkus jsou to dost repetitivní chutě a jsem zvyklý na bohatší výběr přípravy jídel, díky mamince a manželce. Sám (si) nevařím, takže kdyby na to došlo, stravoval bych se asi tak nějak jak je to v tom jídelníčku :D

    OdpovědětVymazat