úterý 10. srpna 2010

Zpátky (ani krok)

Strávil jsem uplynulých 14 dní v České republice - Československu. Zažívací potíže z toho nemám.

Kolegové v práci se mě ptají, jak jsem se měl a v žertu říkají: "Tak jsi rád, že jsi zpátky." Cítím se trochu v rozpacích, když odpovídám: "Ano, jsem moc rád, nechce se mi zpátky, vůbec."

Není jednoduché popsat v několika větách pocity, které mě k takovému vyjádření vedou; navíc tak, aby je Angličan dokázal pochopit.

Možná kdybych jim místo toho přiblížil některé okamžiky, které jsem tam za tu krátkou návštěvu zažil. Například:


V pražské ZOO
Holčička, asi osmiletá: "Mami, a proč při povodních ty slony zachraňovali?"
Matka, evidentně udivená: "Přece proto, že jsou ty sloni hrozně drahý!"


V restauraci v Černošicích
Nápojový lístek: voda z vodovodu - 3 dcl - 12 Kč


Rozhovor s bývalými kolegy
Kolega 1: "Máme moc práce, tak nám šéf navrhl, že můžeme nabrat ještě jednoho člověka. Řekli jsme mu, ať nám radší přidá, že uděláme víc práce."
Kolega 2: "Nakonec nám toho člověka dali, tak jsme si aspoň vynutili, že vezmou někoho, kdo nemá dostatečnou kvalifikaci, aby nemohl pracovat pohotovosti, protože bychom se s ním jinak museli dělit o příplatky."


Zážitek slovenské kamarádky z čekárny jedné pražské polikliniky
Paní v čekárně k jiné paní: "Jako to nevadí, že ta doktorka je Slovena, ale když pracuje v Čechách, tak by měla mluvit česky, kdo jí má rozumět."


Mám dojem, že se Češi k sobě chovají zle, nepřejí si pěkného. Oproti tomu tady v Anglii mi připadá, že spolu lidi mnohem víc spolupracují; jakoby chápali, že když potáhnou za jeden provaz, budou z toho těžit všichni.

Řekl bych, při svém omezeném rozhledu a zkušenosti, že tohle se pěstuje už od útlých dětských let. Zatímco v rodné zemi se děti od rodičů učí, že co neurvou na úkor druhých, to mít nebudou, v Anglii malým dětem říkají, aby se podělili o to, co mají, ve školkách je učí prezentovat se a pracovat v rámci kolektivu.

Nám, Čechům (a o Slovácích si myslím totéž) chybí pocit identity, sounáležitosti, vědomí kvality sebe samých i těch okolo, umění ocenit dobrý výkon a vážit si drobností. Je to ještě pořád břemeno komunismu?

Naše starší dcera se naučila vyslovovat drnčivé české R. Teď bojuje s tím anglickým jemným r, které předtím dokonale ovládala.

6 komentářů:

  1. chtela jsem puvodne napsat : na blbce padnes vsude,at uz v cechach nebo jinde, ale nakonec, zhodnotila jsem, ze mas pravdu.. mozna uz to zacina tam,kdyz maminka rika chlapeckovi.. to jsme koupili u tamanu.. Diky bohu se mne teto vychovy nedostavalo.. Jen poznamka ke slovenske doktorce z osobni praxe- mne to prislo taky udivujici,ale zjistila jsem, ze pacienti opravdu nekdy nerozumi, hlavne starsi lide, co blbe slysi a mlada generace.. tam to nekdy byva naozaj problem..

    OdpovědětVymazat
  2. no jo, je to smutne, ale je to tak... ja osobne si myslim, ze nase ceske "aby sousedovi chcipla koza" je porad jeste bremeno komunismu. zruinovana ekonomika se pri trose snahy da vicemene zachranit, ale bojim se, ze tenhle zpusob uvazovani si predavanim z generace na generaci poneseme jeste hezky dlouho.

    OdpovědětVymazat
  3. ja mam pri kazde navsteve Cech podobny pocit a protoze se sklada z dojmu posbiranych z podobnych mikropribehu a mikrozazitku odvazuju se doufat ze neni uplny, definitivni a objektivni.
    Jinak argument s bremenem komunismu je sice 'validni' ale na druhou stranu logika ze pouze ti co vycestuji budou osviceni platna byt nemuze!

    OdpovědětVymazat
  4. zajimave postrehy, naprosto souhlasim ze CS lidi nemaji vetsinou duveru v sebe same a pak z toho vznika ze se boji ze by je mohl nekdo prebehnout a tak si preji aby byl spatnej a blbej.
    Ale myslim ze se to uz hodne meni, protoze dnesi 20ti leti maji te sebeduvery nekdy jeste vice nez anglicani, takze mozna po vymene generaci to bude uz jine (dalsich 20 let)

    OdpovědětVymazat
  5. Ono je to asi hodne individualni. Ja se jednoho dne chci do CR rozhodne vratit. Az dostanu to, pro co jsem si do UK prisel, sbalim kufry a pojedu zpatky. Jiste, takove to klasicke 'cechackovstvi' mi take vadi. Je to navic o to horsi, ze zjistuju, ze jsem takovy byl taky, ale nikdy jsem si to neuvedomil. To clovek zjisti, az kdyz zije nejakou dobu jinde. Kazdopadne tak, jak popisujete nesvary v CR, bysme mohli zacit popisovat stinne stranky zivota v UK ;) A rozhodne by jich nebylo malo. Vlastne jsem rad, ze ziju v UK - i diky tomu jsem si uvedomil, ze zivot v CR neni rozhodne tak spatny, jak si lide mysli.

    OdpovědětVymazat
  6. .. tzv. cechacstvi si uvedomuje nejen clovek zijici jinde nez v cechach. Mozna bych to nenazyvala cechactsvim, ale spis malomestactvim a to se jiste vyskytuje i v zemi kralovny elizabeth. Nekdy ovsem cesi zijici mimo cr pusobi broukopytlikovskym dojmem - vsechno vim, vsechno znam, prozrel jsem..a cechy v cr pak vidi jako malomestaky, kteri se sotva postaraji sami o sebe.

    OdpovědětVymazat