úterý 19. ledna 2010

Víno a více vína

Díky mému zaměstnavateli jsem získal voucher na slevu £25 u online obchodu s víny Naked Wines - sleva se dá uplatnit při nákupu nad £50. Protože naše domácí spotřeba není zcela nízká, řekl jsem si, že voucher zužitkuji a získám novou zákaznickou zkušenost. Vína jsem přes Internet ještě nekupoval.

Zaregistroval jsem se na stránkách a vydal se na prohlídku krámu. Nejdřív jsem se zastavil u nástěnky, kde se Naked Wines představují. Jde o podnik, který založil jeden muž a jeho snahou je přiblížit konzumentům vína světové produkce, od vinařů, kteří se nezaměřují na množství, ale na kvalitu. Navíc cenově rozmanité, aby měl každý příležitost ochutnat dobrá vína za dobré ceny. No, to zní krásně, úplně vidím toho dobrodince, jak sedí doma a přemýšlí, jak by si ještě utrhl od úst a nasytil nás, nuzné spotřebitele. Ale proč ne, jestli jsou vína dobrá a ceny též, rád se přidám.

Už jsem psal o zdejších prodejnách vína dřív, že ochutnávky nejsou zcela samozřejmostí a bývají jen na pár vybraných druhů. U online obchodu je to samozřejmě zcela pasé. Místo cucání ze skleniček si můžete nanejvýš přečíst hodnocení a recenze na vína od lidí, které jste v životě neviděli. Taky to má svoje, narozdíl od ochutnávek zůstává hlava i chuť nezkalená.

Popošel jsem od představení firmy k prezentaci sortimentu, kde je k výběru asi 240 různých vín, při zběžném prolistování jsem zjistil, že jde o mně neznámé značky. Cenově pestré, od £3.99 do nějakých £23 za nejdražší šampaňské. Na první pohled zajímavá nabídka. "Jestli nekecají s tou kvalitou, tak to vypadá na pozoruhodný poměr cena/chuť - na anglické poměry, teda", říkal jsem si.

V profilu jsem si nastavil něco jako vlastní preference chutí, takže když jsem pak brouzdal seznamem vín, systém mi ukazoval zelenou fajfku u těch vín, která by seděla mým preferencím, a červený křížek dal těm, která by mně nechutnala.

Ještě jsem se trochu porozhlédl po stránkách - tenhle webový projekt funguje nejen jako prodejna vín, ale zároveň buduje komunitu pičů a piček vína; systém umožňuje sdílet názory, hodnocení, vidíte co si zrovna kdo koupil, můžete si nastavit sledování některých uživatelů, takže dostáváte zprávy o jejich vinné aktivitě.. Není to špatně vymyšlené.

Přistoupil jsem k vlastnímu výběru. Hlavní zásada je, že abyste mohli nakoupit, musíte objednat nejméně dvanáct lahví. V podstatě jsou dvě možnosti: buďto si koupíte něco jako předchystanou krabici s výběrem vín (bílá krabice, červená krabice, vánoční krabice, veselá krabice a tak dál) nebo si svoji krabici poskládáte sami. Zvolil jsem druhou možnost. Vzal jsem v potaz odrůdu, popularitu u konzumentů a cenu a výsledná krabice s dvanácti lahvemi (6x bílé, 6x červené) mě vyšla na 86 liber. K tomu se přidalo £4.99 za next day delivery, dodávku v následující den a nakonec se odečetlo 25 liber díky voucheru od zaměstnavatele.

Až doposud všechno přehledné a hladké jako čerstvě oholená tvář pána z reklamy. Druhý den večer měla dorazit na návštěvu sestra s rodinou, takže o alkohol bylo postaráno.

Vsuvka: po nákupu jsem dostal báječnou nabídku na cashback na vybraná vína. Provozovatel přesune každý měsíc dvacet liber z mého bankovního účtu na uživatelský účet, který mám u něj, a ty peníze můžu použít na nákup jeho skvělých vín. Díky tomuto kroku důvěry dostanu jako odměnu cashback 33% u příštích objednávek, který dostanu zpátky na svůj vinný účet (nikoli na ten v bance). Tomuto jsem odolal a čekal jsem, až před domem zastaví dodávka s mou hroznovou krabicí.

A ona nikde.

Uplynul téměř celý den a vína nedorazila, ačkoliv £4.99 za next day delivery jednoznačně změnilo majitele. Na dotaz kde jsou mé láhve, odpověděli z Naked Wines, že kvůli sněhové kalamitě (která byla už asi týden na ústupu) se ke mně dodávka nedostala včas a že se dočkám další den.

Vína pro návštěvu jsem nakoupil v Tescu (slabý výběr za vysoké ceny) a neměl jsem z Naked Wines velkou radost. Nicméně, druhý den dopoledne dodávka přistavila, vína v krabici doručila a my jsme se natěšeně pustili do ochutnávání.

Zatím jsme s poměrem cena/chuť spokojení. Vína za £6.49, která se běžně prodávají v supermarketech nedosahují kvalit těch, které doručili z Naked Wines. Vína z velkokrámů se v této cenové relaci většinou nevyznačují chutí, pokud se nenajde zajímavá sleva. U těch dražších už rozdíl není tak velký, ale stále je znatelný. Byla to dobrá volba, navíc s průměrem asi šest padesát na láhev. Po slevě.


Související články:

http://vacheque.blogspot.com/2010/01/vino-vice-vina.html


.

1 komentář:

  1. Komentar snad pouze jeden. Naked wines vzniklo predevsim jako "komunitni" a prima podpora konkretnim malym a strednim producentum vina v jizni africe. Tj. ty penize, ktere utratite za ta ktera vina, jdou (pochopitlne jen cast) tomu kteremu vinari (vyrobci). David - naked byer & drinker :)

    OdpovědětVymazat