středa 13. ledna 2010

Koupě a pojištění auta v Anglii

Pod tlakem okolností jsem se stal majitelem auta s volantem vpravo. Prodejce vozu zachoval anglický klid, když jsem mu před zkušební jízdou oznámil, že s volantem napravo budu řídit poprvé v životě. Je to jiný pocit, řídit vůz z místa, kde podle českých zvyklostí sedává spolujezdec, trvalo mi několik desítek mil než jsem získal pevnou důvěru, navykl si na změny oproti vozům z kontinentu (od volantu, přes řadící páku a zpětné zrcátko až třeba po bezpečnostní pás, pro který jsem dlouho sahal levou rukou a nacházel jen prázdnotu). Rozdílný, a to pro mě bylo zásadní, je odhad polohy vozidla ve vztahu k prostoru jízdního pruhu nebo obecně místa, kam potřebujete projet. Mozek se musel naučit vnímat tu levou stranu auta, zatímco doposud kalkuloval s tím, kam na silnici nacpat tu pravou část. Zdokonalování mé řidičské dovednosti naštěstí neneslo cenu lidských/zvířecích životů ani pomačkaných plechů a už jsem zvědavý, jak se budu cítit, až si zase jednoho dne sednu do auta s volantem vpravo.

Teď několik (snad) užitečných poznatků. V první řadě jsem stál před rozhodnutím, jake auto si chci a můžu koupit. Vyloučil jsem nové vozy, které pro mě znamenaly zbytečně drahý luxus. Největším pomocníkem při hledání mi byl samozřejmě Internet. Nabízí se různé možnosti. Někdo může dávat přednost koupi přímo od majitele auta, třeba kamarádka si koupila auto na E-Bay, Ford Mondeo, r. 1999 za 500 liber a je s ním už rok spokojená. Další možností jsou autobazary, kterých je tady jako máku. Těch opravdu velkých, i drobných podniků, které na ulici vystavují čtyři vozy. Tady je několik odkazů na servery zabývající se prodejem ojetých aut, s možností filtrování výsledků podle zadaných kritérií:

www.autotrader.co.uk

www.buyyourcar.co.uk

www.usedcartrader.co.uk

www.fish4.co.uk/iad/cars


Inzeráty přímých vlastníků bych hledal i na www.gumtree.com. V neposlední řadě stojí za zmínku dealeři konkrétních značek, kteří kromě nových nabízejí i ojetá auta, obvykle ve velmi dobrém stavu. U jednoho z takových jsem své štěstí nakonec nalezl i já, konkrétně u jednoho z dealerů značky Ford. Věřím, že autorizovaní dealeři nabízejí vyšší záruku kvalitního servisu i obchodu a osobní zkušenost mě v mé víře utvrzuje. Než jsem si auto odvezl, provedl na něm prodejce technickou prohlídku (zde zvanou MOT - certifikát MOT platí jeden rok, takže každý rok musíte s autem na technickou) a zařídil nutnou administrativu.

Tedy připravil kupní smlouvu, provedl změnu vlastníka v registru DVLA (Driver and Vehicle Licensing Agency), na jeho náklad pořídil a předložil mi tzv. HPI check (kontrola některých údajů, která vnese více světla do historie vozu a může odhalit nesrovnalosti mezi tím, co deklaruje prodejce a skutečností - kontroluje se například jestli na autě nevázne věcné břemeno = dluh přechozího vlastníka, zda předchozí majitelé neuplatňovali náhradu škody po havárii, nejedná-li se o kradené vozidlo, zda sedí údaj o počtu ujetých kilometrů a emisích CO2 a některé další údaje - podle mého mínění dost užitečné informace, které někteří prodejci předkládají automaticky, jiní na vyžádání a ještě si za to řeknou o poplatek, nebo si je můžete online pořídit sami, za cenu cca 10-20 liber).
Dále mě dealer vybavil týdenním pojištěním auta, které mě zbavilo starosti do doby než jsem si vybral pojišťovnu a s ní pojištění uzavřel. Také zaregistroval auto (a já to zaplatil) pro Road Tax ( zde povinnou silniční daň) na následující rok. Kalkukačka pro výpočet daně je na této adrese:

http://www.parkers.co.uk/cars/road-tax/

Zkrátka samá pozitiva a životní jistoty. Poté, co jsem odcválal na svém plechovém oři, jsem se začal zaobírat výběrem pojištění (insurance), které je zde povinné a v nabídce mnoha pojišťoven a v různých variantách. Uvedu tři základní, kterákoliv z nich však uspokojí literu zákona:

Third Party only insurance - řekl bych základní a jistě nejlevnější typ pojištění, které kryje škody Vámi způsobené jiným vozidlům, ale vyjma Vás všem osobám, kterým nějaká škoda vznikne (tedy i pasažérům Vašeho auta). Pojištění nekryje škody na Vašem autě ani škody Vám vzniklé požárem nebo krádeží.

Third Party Fire and Theft Insurance - kryje škody způsobené vozidlům a pasažérům stejně jako v předchozím případě plus úhradu škod, které Vám vyvstanou, když Váš vůz zachvátí požár nebo uchvátí zloděj. Toto pojištění je o něco dražší než základní Third Party Only, ale ne o moc.

Fully Comprehensive - tento typ pojištění Vám přinese nejvíce klidu, ale to se pak odráží na jeho ceně. S Fully Comprehensive budou uhrazeny škody způsobené na Vašem i cizích vozidlech, prakticky ve všech případech. Zahrnuje také třeba úhradu za ubytování v hotelu, když se Vám nehoda přihodí na cestách a Vaše auto je nepojízdné. Za mírný příplatek lze sjednat další připojištění, například právních služeb nebo výměnu čelního skla.

Ať už se rozhodnete pro jakýkoli typ pojištění, do výpočtu výše pojistného (premium) přichází řada dalších faktorů, na základě kterých se dostanete k cílové částce, kterou pak můžete uhradit jednorázově nebo splácet měsíčně (méně výhodná varianta). Takže v bodech některé faktory, které rozhodují výši pojistného:

- údaje o řidiči - věk, počet let řidičské zkušenosti, počet nehod, pohlaví, profese, zda/kolik let bez škodných událostí můžete uplatnit (tzv. no claims bonus)
- údaje o vozidle - značka, model, rok výroby, obsah motoru
- místní údaje - kde bydlíte (rozhoduje ulice, nejen město), kde budete vozidlo parkovat (ulice, příjezdová cesta, garáž)
- další údaje - jaké bude využití auta (práce, výlety), kolik mil ročně najedete

Některé faktory ovlivňují výši pojistného jen minimálně nebo možná vůbec (pohlaví, profese), jiné jsou zásadní, to je případ no claims bonus, který umí snížit pojistné až o desítky procent (mluvím třeba o 60% z částky 600 liber, tedy žádné drobné).

Procházet nabídky jednotlivých pojišťoven a propočítávat na jejich stránkách, kolik by Vás stálo jejich pojištění, je úmorné, naštěstí existují nástroje, jak si tohle martyrium usnadnit. Jde o srovnávání produktů pojišťovacích ústavů, které najdete na Internetu. Odkazy na dva takové srovnávače:

www.moneysupermarket.com
www.confused.com

Klikněte na Get Quote (nebo něco podobného) a po vyplnění dotazníku, který z Vás vytáhne všechny údaje potřebné pro výpočet pojistného, dostanete aktuální nabídku pojišťoven v systému, ušitou podle Vaší míry. Dostanete tzv. Quote Reference, číslo Vašeho zprocesovaného požadavku, které si poznačte, ačkoliv Vám bude pravděpodobně posláno na e-mail, který uvedete. Můžete pojištění koupit rovnou online prostřednictvím srovnávače nebo, pokud byste raději byli pojištěni u jiné pojišťovny, ale ta nabízí dražší pojištění, máte možnost té "Vaší" pojišťovně zavolat, vysvětlit situaci a když jim dáte Quote Reference a jméno srovnávacího serveru, mohou si oni zjistit, jakou částku nabídla konkurence a pokusit se nabídku přebít. Skutečně, kolegovi nabídla pojišťovna v takovém případě částku o dvěstě liber nižší než jakou pro ni vyplivl srovnávač. Konkurenční boj je tvrdý, v tomto případě z něj zákazník těží.



Související články:


http://vacheque.blogspot.com/2010/01/autem-v-anglii-cast-1.html

http://vacheque.blogspot.com/2010/01/autem-v-anglii-cast-2.html

http://vacheque.blogspot.com/2010/01/autem-v-anglii-cast-3.html

http://vacheque.blogspot.com/2010/11/autem-v-anglii-cast-4-ridim-v-anglii-v.html


.

1 komentář:

  1. Já od té doby, co jsem si našla novou práci přes jeden nejmenovaný pracovní portál, tak doufám, že si pořídím nějaké to auto také. Vím, že ceny docela klesly, takže se tím budu zabývat více a více. Myslím tou prací a rešerší nějakých aut :)

    OdpovědětVymazat